Фитнес во зимските снежни денови-11 совети за вас

Фитнес во зимските снежни денови-11 совети за вас.Дури и најпосветениот ентузијаст за вежбање може да има проблеми со својата фитнес навика во зима. Студените денови и долгите ноќи го отежнуваат станувањето од креветот, а камоли да го поттикнат телото да се движи, но постојат едноставни начини да се мотивирате кога времето надвор е безмалку страшно.

Дури и најпосветениот ентузијаст за вежбање може да има проблеми со својата фитнес навика во зима. Студените денови и долгите ноќи го отежнуваат станувањето од креветот, а камоли да го поттикнат телото да се движи, но постојат едноставни начини да се мотивирате кога времето надвор е безмалку страшно.

Можете да погледнете студии од големи размери и да го видите овој вид брановиден ефект каде што нивото на физичка активност почнува да се намалува со намалувањето на температурата.

Светлината е исто така фактор. „Ако луѓето живеат во област каде што се враќаат дома и веќе е темно, тоа може да биде физичка бариера за вежбање и демотивација“.

Целта е да се отстранат што е можно повеќе пречки и да се направат мали промени кои можат да го олеснат останувањето активен до враќањето на пролетта. Во овој период од годината, вежбањето може да помогне и во справувањето со сезонската депресија.

Еве 11 совети како да се мотивирате да останете активни во зима:

1. Побарајте партнер за вежбање или група
Кога вежбате сами, има само една личност што треба да ја убедите да прескокне сесија. Но, со вежбање со партнер или група, има одреден социјален притисок:

„Морам да се појавам бидејќи тие се таму и ме чекаат“,  е реченицата која ве мотивира на студеното време.

Партнерите за вежбање исто така можат да обезбедат социјална поддршка, другарство и одвраќање од лошите временски услови. Има дополнителна придобивка од стекнување пријатели и дружење со истомисленици. Дури и ако вежбате дома, размислете да се придружите на час во живо на Зум или на Инстаграм – кои се одлични опции за зимски тренинг што не бараат од вас да се спротивставите на студот.

2. Вклучете го термостатот во вашата кауза
Ако распоредот бара рани тренинзи, програмирајте го термостатот наутро за да обезбедите пријатна атмосфера за будење и ставете ги алиштата за вежбање во близина на грејач за да бидат  топли.

3. Поставете си цел само да стигнете до теретана
Само фокусирајте се на облекувањето и појавувањето во здравствениот клуб или во вашата дневна соба пред вашиот лаптоп, ништо друго. Потоа, во ред е да направите скратен тренинг или да заминете по неколку минути.

Штом сте таму, проблемот е решен. Некако сте посветени на тоа . Откако ќе ја смените вашата опрема, откако ќе го направите почетниот чекор, остатокот од тоа е многу полесно“.

4. Вежбајте за време на паузата за ручек
Многу луѓе се фрустрирани кога е темно наутро и темно кога ќе се вратат дома од работа. Решението е да вежбате во средината на денот, за време на врвните светлосни часови.

Ако времето е толерантно, прошетајте долго и брзо за време на ручекот – ова дава дополнителна корист од свеж воздух и малку природа. Ако има премногу снег на патот, одете во блискиот трговски центар или трговски центар за да се прошетате во затворен простор.

5. Фокусирајте се на придобивките од менталното здравје
Многу луѓе кои почнуваат да вежбаат се фрустрирани кога не губат тежина или не се чувствуваат фит веднаш. Но, на тие бенефиции им треба некое време да се појават.


Придобивките за менталното здравје, од друга страна, се случуваат речиси веднаш. Луѓето се чувствуваат подобро, помалку под стрес и поопуштено, што може да биде особено важно за време на бурната сезона на одмор и време кога многумина страдаат од сезонско афективно растројство. Чувствувајте се добро што правите нешто за себе за кое знаеме дека има толку многу придобивки што им требаат на толку многу луѓе.

6. Планирајте однапред и предвидете
За вежбање на отворено, гледајте ја временската прогноза и знајте со што ќе се соочите следниот ден, без разлика дали е снег или  виулица. Планирајте ја соодветната облека така што ќе натрупате облека за вежбање за зимата и имајте сè подготвено за време на будење: опрема, торба за вежбање и ужина.

7. Облечете облека за вежбање кога се враќате од работа
Оваа едноставна цел ги става луѓето на вистинскиот пат без многу напор.

Идејата зад тоа е дека сте ја постигнале целта и веројатно е тешко да ја соблечете облеката за вежбање без всушност да правите некоја форма на вежбање.

8. Спијте во облека за вежбање
Ова е поинтензивна варијација на целта погоре. Предноста е да бидете подготвени веднаш да станете од кревет во топла и веќе наместена облека. Од друга страна, ритуалот на влегување во облека за вежбање може да биде енергичен.

9. Пливајте во топол базен
Ако вежбањето на студ едноставно не е нешто што сте спремни да го правите, пливањето во затворен простор може да биде одлична кардио опција. Пливањето е еден од најдобрите спортови за долг и здрав живот. Топол внатрешен базен може да биде совршено место за вежбање кога времето надвор не соработува.


10. Оптимизирајте го утринскиот аларм
Изберете песна која ќе стане од кревет и ќе го забрза срцето. Тогаш започнува трката, затоа не го притискајте копчето за одложување.

Ако си давате неколку опции за одложување, многу време сте готови, особено кога вашите опции се работат на студ или останете топли и пријатни во кревет.

11. Преиспитајте да започнете програма за вежбање на отворено како новогодишна одлука
Зимата е навистина лошо време да се направи тоа. Но, за жал, многу луѓе започнуваат на 1 јануари. Тоа е само казна над казната.

Луѓето претераа, се чувствуваат виновни, се чувствуваат како да треба да го направат тоа и потоа почнуваат во време кога околината на некој начин  не е на нивна страна.

Подобро е да започнете полека и секој ден да се враќате на вежбањето. Кејот на вашата река можеби е првата елтернативна станица на која можете да го започнете вашето зимско вежбање. Полека, секој ден со повеќе интензитет, конечно напролет фит.