Глобални денови за подигање на свеста за јавното здравје

Глобалните денови за подигање на свеста за јавното здравје помагаат да се подигне важноста на здравиот начин на живот и благосостојбата кај општата популација. Секоја година, многу организации и заедници активно учествуваат во промовирање и поддршка на многу светски денови на здравјето кои се одбележуваат на глобално ниво. Овие денови се фокусираат на одредени здравствени проблеми и медицински состојби. Светската здравствена организација (СЗО) и Обединетите нации ги повикуваат сите, вклучително и поединци, организации и заедници ширум светот, да земат активно учество и да ги едуцираат другите со вистински научни податоци поврзани со здравствени проблеми.

Глобалните денови за подигање на свеста за јавното здравје помагаат да се подигне важноста на здравиот начин на живот и благосостојбата кај општата популација. Секоја година, многу организации и заедници активно учествуваат во промовирање и поддршка на многу светски денови на здравјето кои се одбележуваат на глобално ниво. Овие денови се фокусираат на одредени здравствени проблеми и медицински состојби.

Светската здравствена организација (СЗО) и Обединетите нации ги повикуваат сите, вклучително и поединци, организации и заедници ширум светот, да земат активно учество и да ги едуцираат другите со вистински научни податоци поврзани со здравствени проблеми.

Секој поединец треба да учествува во ова одбележување за да помогне во промовирањето на поздрав начин на живот. Едукацијата на другите поврзани со смртоносните ефекти на алкохолот и пушењето врз телото, дарувањето крв секоја година и здравите навики во исхраната може да направат поздрав свет.

Следниве се списокот на светски денови за подигање на свеста за здравјето и други важни денови забележани ширум светот.


Список на Светски денови на здравјето во 2023 година
јануари
04 јануари – Светски ден на Брајовото писмо
29 јануари – Светски ден на лепрата (последна недела од секој јануари)
30 јануари – Светски ден на занемарени тропски болести
Од 01 до 31 јануари – месец за подигање на свеста за здравјето на грлото на матката


февруари
04 февруари – Светски ден за борба против ракот
09 февруари – Ден на забоболка
13 февруари – Меѓународен ден на епилепсијата (секоја година на 2-ри понеделник од февруари)
28 февруари – Ден на ретки болести


март
03 март – Светски ден на слухот
04 март – Светски ден на дебелината
05 март – Ден на повеќе личности
08 март – Меѓународен ден на жената
10 март – Светски ден на бубрегот
16 март – Национален ден на имунизација
20 март – Светски ден на оралното здравје
21 март – Светски ден на Даунов синдром
23 март – Светски ден на водата
24 март – Светски ден на туберкулозата


април
02 април – Светски ден за подигање на свеста за аутизмот
07 април – Светски ден на здравјето
11 април – Светски ден на Паркинсоновата болест
14 април – Светски ден на шагасовата болест
17 април – Светски ден на хемофилијата
19 април – Светски ден на црниот дроб
19 април – Светски ден на синдромот на нервозно дебело црево
22 април – Ден на планетата Земја
25 април – ден на ДНК
25 април – Светски ден на маларијата
28 април – Светски ден за безбедност и здравје при работа
22 до 29 април – Светска недела на примарна имунодефициенција
24 до 30 април – Светска недела на имунизација
Месец април – Месец на свесност за синдром на нервозно дебело црево (IBS), месец за подигање на свеста за стресот, меѓународен месец на свесност за царски рез

мај
03 мај – Светски ден на астмата
04 март – Светски ден на дебелината
05 мај – Светски ден на хигиената на рацете
06 мај – Меѓународен ден без диети
08 мај – Светски ден на таласемијата
12 мај – Ден на синдромот на хроничен замор
12 мај – Меѓународен ден на медицинските сестри
18 мај – Светски ден на вакцината против СИДА
20 мај – Светски ден на пчелата
29 мај – Светски ден на дигестивно здравје (WDHD)
31 мај – Светски ден без тутун


јуни
05 јуни – Светски ден на животната средина
08 јуни – Светски ден на туморот на мозокот
14 јуни – Светски ден на крводарителството
15 јуни – Светски ден за подигање на свеста за злоупотреба на постарите лица
18 јуни – Ден на гордоста со аутизам
21 јуни – Меѓународен ден на јогата
25 јуни – Светски ден на витилиго
26 јуни – Меѓународен ден против злоупотреба на дрога и недозволена трговија


јули
01 јули – Национален ден на лекарите
11 јули – Светски ден на населението
28 јули – Светски ден на хепатитис / Светски ден на црниот дроб


август
Од 01 до 7 август – Светска недела на доење

13 август – Светски ден на донирање органи

септември
8 септември – Светски ден на физиотерапијата
10 септември – Светски ден за превенција од самоубиства
15 септември – Светски ден за подигање на свеста за лимфомот
17 септември – Светски ден на безбедноста на пациентите
21 септември – Светски ден на Алцхајмеровата болест
28 септември – Светски ден на беснило
29 септември – Светски ден на срцето


октомври
01 октомври – Меѓународен ден за постарите лица / Светски ден на старите лица
03 октомври – Ден на благодарност на вирусот
10 октомври – Светски ден на менталното здравје
12 октомври – Светски ден за артритис
15 октомври – Глобален ден на миење раце
16 октомври – Светски ден на ‘рбетот
16 октомври – Светски ден на анестезијата
16 октомври – Светски ден на храната
17 октомври – Светски ден на траумата
20 октомври – Светски ден на остеопорозата
22 октомври – Меѓународен ден за подигање на свеста за пелтечење
29 октомври – Светски ден на мозочниот удар
Од 01 до 31 октомври – месец за подигање на свеста за рак на дојка


ноември
12 ноември – Светски ден на пневмонијата
14 ноември – Светски ден на дијабетес
14 ноември – Ден на детето
16 ноември – Светски ден на ХОББ (3-та среда, ноември 2022)
17 ноември – Светски ден на предвремено родените деца
17 ноември – Светски ден на ракот на панкреасот (3 четврток, ноември 2022 година)
19 ноември – Меѓународен ден на мажите
20 ноември – Светски ден на детето
3-та недела во ноември – Светски ден на сеќавање на жртвите во сообраќајот
18 до 24 ноември – Светска недела на антимикробна свест / Светска недела за подигање на свеста за антибиотици
01 до 30 ноември – месец за подигање на свеста за ракот на панкреасот
01 до 30 ноември – месец за подигање на свеста за ракот на белите дробови
01 до 30 ноември – месец за подигање на свеста за рак на желудникот
01 до 30 ноември – месец за подигање на свеста за рак на простата / месец за здравје на простата


декември
01 декември – Светски ден за борба против сидата
03 декември – Меѓународен ден на лицата со посебни потреби / Светски ден на лицата со посебни потреби
12 декември – Меѓународен ден на универзална здравствена покриеност
Од 01 до 31 декември – месец на свесност за запек