Стручњаците советуваат дека мелените зачини не би требало да се чуваат подолго од една година. Меѓутоа, целите зачини, како на пример, стапчињата цимет, може да траат и подолго – од две до четири години затоа што внатрешнсота не им е изложена на кислород кој може да влијае на аромата и вкусот со текот на времето.
Затоа е важно да се чуваат на суво и темно место, најдобро херметички затворени стаклени садови, што подалеку од извор на топлина и сончева светлина. Не ги чувајте во фрижидер заради влагата и апсорпцијата на разни мириси. Сепак, некои зачини како чили-пиперката, семките од мак и сусам можете да ги ставите во фрижидер за подолго да останат свежи и со интензивна боја.
Еве колку траат одделни зачини:
- Целите зачини (каранфилче, бибер во зрно, стапчиња цимет) – четири години.
- Семки – четири години, освен сусам и мак, кои траат најмногу две години.
- Екстракти – четири години, освен ванила, која има неограничен рок на траење.
- Мелени зачини (цимет, куркума, морско оревче) – две години.
- Тревки и билки (оригано, магдонос, босилек) – од една до две години.