Оваа супа е богата е со минерали, благодарение на хранливиот зеленчук, билки и зачини, во облик кој организмот може лесно да го свари, асимилира и искористи. Колку што е хранлива толку е и лековита бидејќи состојките на овој едноставен рецепт носат бројни здравствени придобивки и за душата и за телото.
Морковите помагаат да се намали крвниот притисок, да се опуштат мускулите и да се балансираат когнитивните функции. Кромидот и лукот имаат моќни антивирусни и антибиотски својства и можат да помогнат во отстранување на тешките метали и паразити од организмот. Магдоносот и шитаке печурките се богати со железо, што е од суштинско значење за спречување на анемија, а содржат и цинк кој е многу корисен за лекување на вирусни инфекции и зајакнување на имунолошкиот систем. Корените на ѓумбир и куркума помагаат да се намали воспалението и да се подобри функцијата на црниот дроб, а истовремено се корисни и за одржување на убава сјајна коса и здрава кожа.
Потребни состојки:
- 4 моркови или 1 сладок компир, исечкан на коцки
- 2 стебленца од целер, грубо исечкани
- 2 кромида, исечкани
- 1 чаша магдонос, ситно исечкан
- 1 чаша шитаке печурки, свежа или сушени (по желба)
- 2 домати, исечкани (по желба)
- 1 главица лук (околу 6-8 чешниња), ситно исечкани
- 1 парче свеж корен на ѓумбир
- 1 парче свеж куркума корен
- 8 шолји вода
- по желба: чили пиперки
Подготовка: Ставете ги сите состојки во тенџере и оставете да зовријат. Намалете го огнот и оставете да се крчка на тивко околу еден час.