дома Интервјуа страница 2

Интервјуа

ИНТЕРВЈУ СО ПРОФ. Д-Р ВАСИЛ ИЛИЕВ: Недозволиво е во 21 век жените од која...

ПИШУВА: Катерина Шекеровска - Димовска   Урогениталниот пролапс е сложена состојба која се карактеризира со пореметена анатомска позиција на засегнатите органи во комбинација со нивна нарушена функција. „Жената најчесто не е свесна дека тој постои се додека...

ИНТЕРВЈУ СО Д-Р ЕДРИС МАХТАБ ПО ПОВОД СВЕТСКИОТ ДЕН ЗА БОРБА ПРОТИВ РАКОТ –...

ПИШУВА: Катерина Шекеровска - Димовска   Секоја година ширум светот на 4 февруари се одбележува Светскиот ден за борба против ракот, иницијатива покрената од Унијата за меѓународна контрола на ракот уште во 2000 година, со цел да...

ИНТЕРВЈУ СО ДИПЛ. МЕД. СЕСТРА ЈАСМИНА КОРУНОСКА: Интересот за Првиот меѓународен конгрес на невролошката...

ПИШУВА: Катерина Шекеровска - Димовска   „Секој има големи очекувања кога се работи за нешто вака големо, но интересот е голем, поканети се многу земји да земат учество активно или пасивно, со што се надевам дека конгресот...

ИНТЕРВЈУ СО ПРОФ. Д-Р ДРАГАНА ПЕТРОВСКА – ЦВЕТКОВСКА: Во фокусот на Третиот симпозиум на...

ПИШУВА: Катерина Шекеровска - Димовска   Забрзано течат подготовките за големиот стручен настан посветен на неврологијата, Третиот симпозиум на Македонското невролошко здружение и Првиот конгрес на Невролошката секција на медицински сестри при ЗМСТАМ, кои ќе се одржат...

ИНТЕРВЈУ СО Д-Р ЕЛЕНА АМБАРКОВА-ВИЛАРОВА: За да се формира тромб во длабока вена треба...

ПИШУВА: Катерина Шекеровска - Димовска   „Венски тромбемболизам (ВТЕ) е сериозно заболување кое претставува голем здравствен проблем и е една од најчестите причини за смртност во болниците, причина која за среќа може да се превенира. ВТЕ се...

ИНТЕРВЈУ СО Д-Р ИВАН МИЛЕВ: Деведесет проценти од мозочните удари се случуваат поради згрутчување на...

ПИШУВА: Катерина Шекеровска - Димовска   „Исхемичниот мозочен удар како најчест тип на мозочен удар, настанува поради внатрешни и надворешни фактори, модифицирачки и немодифицирачки коишто често се во комбинација. Фамилијарната историја за мозочен удар, возраст од над...

Интервју со науч. сор. д-р сци. Марија Димзова: VI-ОТ КОНГРЕС НА ИНФЕКТОЛОЗИ НА МАКЕДОНИЈА...

ПИШУВА: Катерина Шекеровска-Димовска   Над 200 учесници инфектолози од целата држава, но и лекари специјалисти и специјализанти и од сродни медицински гранки беа дел од VI-от Конгрес на инфектолози на Македонија со меѓународно учество, кој се одржа...

ИНТЕРВЈУ СО Д-Р ЏУЛИАНА МИХАЈЛОВСКА: Симптомите и знаците за дијабетес тип 2 се јавуваат...

14 НОЕМВРИ Е СВЕТСКИ ДЕН НА ДИЈАБЕТЕСОТ, болест која станува една од најбрзо растечките здравствени кризи во 21 век, бидејќи ако трендовите продолжат скоро 800 милиони луѓе ќе имаат дијабетес до 2045 година, а...

ИНТЕРВЈУ СО ДОЦ. Д-Р МАРИЈА ГОЦЕВСКА: Секоја жена пред да започне со вежби во...

Пишува: Александра Стојановска saska@panacea.mk Во периодот на бременоста жената поминува низ анатомски, физиолошки и психолошки промени. Во овој период жените се обично здрави и силно мотивирани, па постои можност за внесување на важни промени во нивните...

ИНТЕРВЈУ СО Д-Р ДАНИЕЛА ПОПОСКА: СОСТОЈБАТА СО РАКОТ НА ДОЈКА ВО МАКЕДОНИЈА НЕ Е...

ПИШУВА: Катерина Шекеровска-Димовска   „Превентивните и редовни прегледи спасуваат живот, ракот на дојка се лекува“, порачува Д-Р ДАНИЕЛА ПОПОСКА, СПЕЦИЈАЛИСТ ПО ОНКОЛОГИЈА И РАДИОТЕРАПИЈА. „Мојата порака до сите жени е да се сакаат себеси, да се грижат...

НАЈНОВИ ВЕСТИ