Кинеска зелка – најздрава е кога се јаде сурова
Кинеската зелка (лат. chinensis или Brassica pekinensis) е зелен лиснат зеленчук, неверојатно богато со многу важни нутриенти, како и витамини, минерали, каротеноиди... Традицијата на овој зеленчук е стара најмалку 6 000 години. Кинезите се први кои...
Кафето после пијанство е бескорисно
Петок вечер е, викендот е пред вас, време за опуштање и понекоја чашка алкохол повеќе. Без разлика дали сте испиле чашка, два или сте претерале минатата ноќ, кафето наутро нема да ви биде од...
Шеќерот – тригер за појава на Алцхајмерова болест
Најновите истражувања уште еднаш потврдија дека западниот начин на исхрана, базиран на шеќер и јаглехидрати значително го зголемува ризикот за појава на Алцахјмерова болест. Се покажало дека дури и благото подигање на нивото на...
Како да натерате адолесцент да јаде повеќе зеленчук?
Средношколците преферираат зеленчук, кој е зачинет со мешавина на билни зачини, во однос на зеленчукот, зачинет само со масло и сол, е заклучокот на истражувањето објавено во списанието „Food Quality and Preference“.
Во истражувањето биле...
Црвено или бело: кое вино е поздраво?
Љубителите на вино знаат кое вино најмногу им одговара – црно или бело, а изборот често се темели на индивидуалниот вкус. Но, доколку внимавате на своето здравје и намирниците кои ги внесувате во организмот,...
Дали стевијата е совршена замена за шеќерот?
Стевијата е билка која не содржи калории, а воедно е за 300 пати поблага од шеќерот. Во последно време стана многу популарна меѓу диететичарите и заговорниците на здравата исхрана, поради што ви откриваме дали...
Сите предности на коренестиот зеленчук
Зеленчукот е од суштинско значење за квалитетната и урамнотежена исхрана. Препознатлив по својот долен задебелен дел кој се наоѓа под земја, коренестиот зеленчук изобилува со различни хранливи материи и здравствени придобивки.
Сите знаеме дека ако...
Само тироидната жлезда не го сака прокељот
Малиот зелен лиснат зеленчук - прокељ изобилува со диетални влакна, минерали, протеини, витамини и антиоксиданти, а му припаѓа на семејството зелки. Прокељот има низок гликемиски индекс и затоа треба да биде дел од секојдневната...
Вистини и заблуди за витаминот Ц
Додека во секојдневниот живот витаминот Ц е најпознат и најчесто применувам витамин, во медицинските кругови и литература, витаминот Ц се смета за најконтроверзен витамин. Од една страна, се апсолутните заговорници на нобеловецот Линус Паулинго...
Зошто е добро да јадете јајца од јапонска потполошка?
Јајцата од јапонска потполошка се природен лек за разни болести, а потекнуваат од Источна Азија. Лековитите јајца содржат минерали и витамини, вклучувајќи фосфор, витамин А, витамин Б2, калциум, железо и витамин Б1.
Јајцата од јапонска...