Истражување на канадските научници: Не претерувајте со тестенините, не е добро за здравјето!

Сите оние кои на дневна база ќе внесат во организмот повеќе од 60 проценти од калориите преку јаглехидрати се „кандидати“ за прерана смрт

Досега не учеа дека премногу заситени масти влијаат на зголемување на нивото на холестерол, што резултира со болести на срцето. Но научниците не потсетуваат дека луѓето кои од исхраната ќе ги исфрлат мастите честопати замената за нив ја наоѓаат во производите полни со јаглехидрати, како што се леб, тестенини и ориз, што значи дека во организмот не внесуваат некои многу важни хранливи состојки.

Исхраната базирана на јаглехидрати е една од најнездравите

Исхраната базирана на јаглехидрати е една од најнездравите, а истражувањето кое го направиле канадските научници над 135 000 возрасни луѓе во 18 земји покажало дека меѓу оние кои консумирале рафинирани шеќери и преработени (сувомеснати) производи од месо, ризикот од прерана смрт бил повисок за 28 проценти.

Не претерувајте со тестенините

Резултатите од истражувањето се презентирани на конгресот на Европската асоцијација на кардиолози, одржан во Барселона. Канаѓаните тврдат дека сите оние кои на дневна база ќе внесат во организмот повеќе од 60 проценти од калориите преку јаглехидрати се „кандидати“ за прерана смрт.