Jаболка, банани и домати за здрави бели дробови

Најдобар совет за здрави бели дробови, секако, е да ги оставите цигарите, но ако тешко ви оди да заборавите на оваа лоша навика (ИАКО НАЈДОБРО Е ДА СЕ ОБИДЕТЕ) би требало почесто да внесувате намирници кои влијаат на нивното здравје.

Познато е дека пушењето е штетно за здравјето и дека значително го зголемува ризикот од појава на смртоносни болести како што е карциномот, а тоа особено се однесува на белите дробови. Ако и понатаму го занемарувате фактот дека пушењето го зголемува ризикот од белодробни болести и и понатаму секојдневно го вдишувате чадот од цигарите, би требало внимателно да го бирате она што ќе се најде на вашата чинија (ако е воопшто возможно барем малку да ја намалите штетата).

Имено, најновите истражувања покажале дека одделни намирници можат да го подобрат здравјето на белите дробови, па затоа е пожелно да се најдат на вашето мени, ако сте пушач. Во истражувањето учествувале 680 луѓе од кои некои биле пушачи, некои поранешни пушачи и непушачи, а одговарале на прашања врзани за нивната моментална исхрана. Сите биле подложени на мерење на спирометар, метод со кој се мери белодробната функција, односно белодробниот волумен и брзината на протокот на воздух низ дишните патишта за време на вдишувањето или издишувањето. Тестот е повторен и по 10 години.

Резултатите од истражувањето покажале дека пушачите кои консумирале многу јаболка, банани и домати имале најмалку оштетувања на белите дробови во текот на тој период. Научниците објаснуваат дека причината е во тоа што овие намирници се богати со антиоксиданти кои помагаат во намалувањето на воспаленијата на дишните патишта, потенцијално го подобруваат здравјето на белите дробови и помагаат при обновувањето на оштетеното ткиво на дробовите кое настанало со долгогодишното пушење.

Совет: Не мислете дека доколку консумирате јаболка, банани и домати во поголеми количества, штетите од пушењето ќе исчезнат. Напротив, доколку сакате да го зачувате здравјето, сепак најдобро од се е да се обидете да заборавите на оваа лоша навика!