Како се манифестира недостатокот на витамини во организмот?

Најдобар извор на витамини и минерали е правилната и разновидна исхрана.

Иако на почетокот не го забележуваме, недостатокот на витамини влијае на нашето тело и може да не доведе во сериозни проблеми. На ова треба особено да внимаваме кога сме на диета. Исфрлањето на група намирници многу брзо ќе доведе до проблеми.

Токму поради тоа се советува надоместување на витамини и минерали, кога исфрламе одредени намирници од исхраната.

ДО ШТО МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ НЕДОВОЛНАТА КОЛИЧИНА НА ВИТАМИНИ ВО ОРГАНИЗМОТ?

  • Дегенеративни промени на окото, псоријаза, акни, репродукциски нарушувања, улцерозен колитис, цироза на црн дроб, губење на апетит, ослабен имун систем, вагинални и респираторни инфекции, проблеми со дигестивниот систем.
  • Замор и недоволна концентрација, анемија и пореметувања на имуниот систем, деменција, параноја, депресија и промени во однесувањето, осип и пукање на кожата околу усните, како и склоност кон инфекции.
  • Промени на кожата, крварење на непцата, анемија, намалена отпорност на инфекции, бавно зараснување на рани и скрѓеници, алергии, атеросклероза, артритис, опаѓање на косата, висок холестерол, болки во коските, хипогликемија, стрес.
  • Болки и грчеви во мускулите, прекумерно потење, висок крвен притисок, слаба концентрација, главоболка, намалена апсорпција на калциумот од храната.
  • Хронично заболување на црниот дроб, недостаток на координација на движењата, парализа на мускулите одговорни за движење на очите, моторичко нарушување на говорот, блага анемија, неплодност, хиперпигментација, очно перде, намалување на либидото, како и побавен раст кај децата,
  • Намалена густина на коските, обилноо менструално крварење, крварење од носот и забното месо, поткожни крварења, појава на крв во дигестивниот трак и урината, лесна појава на модринки.