Каранфилче – природен лек против забоболка

Каранфилчето претставува совршен додаток во исхраната, но помага и во намалувањето на забоболка.

Станува збор за вистинскки природен антиоксдидант, аналгетик и антисептик. Овој ароматичен зачин се користи и за лекување на разни вирусни и габични заболувања и инфекции.

Доколку страдате од забоболка, болката е преголема и не можете да издржите додека не отидете кај стоматологот, слободно обидете се со каранфилче. Наместо да пиете разни лекови против болка, искористете природен лек, кој сигурно го има во секоја кујна.

Каранфилчето ставете го на болното место и цврсто загризете. Оставете го да делува околу  половина час. Болката постепено ќе се намалува. Маслото од каранфилче делува и како антистетик и ги намалува воспаленијата.