Киселата зелка-витаминска бомба за одлично здравје

Кисела зелка е сечкана  или цела главица на зелка која се ферментира откако ќе ја посипете со сол. Како резултат на ферментација и разградување на шеќерите од бактерии, се формира млечна киселина, која на зелката и дава карактеристичен кисел вкус. Киселата зелка е многу здрав прехранбен производ, бидејќи бактериите од млечна киселина позитивно влијаат на цревната флора и на човечкиот имунолошки систем.

Киселата зелка е една од ретките, ако не и единствена, природна намирница каде човекот успеал да ги подобри, односно да и ги зголеми нутритивните својства низ процесот на киселење. Имено, зелката низ процесот на киселење со ферментацијата создава неверојатно активен кобаламин (витамин Б12), кој инаку го има исклучиво во намирниците од животинско потекло. Од тие причини киселата зелка е неизоставен прехранбен продукт за вегетаријанците.

Кисела зелка е сечкана  или цела главица на зелка која се ферментира откако ќе ја посипете со сол. Како резултат на ферментација и разградување на шеќерите од бактерии, се формира млечна киселина, која на зелката и дава карактеристичен кисел вкус. Киселата зелка е многу здрав прехранбен производ, бидејќи бактериите од млечна киселина позитивно влијаат на цревната флора и на човечкиот имунолошки систем.

Повеќегодишните истражувања потврдуваат дека киселата зелка според количеството на витамин Ц може слободно да се мери со лимонот и портокалот (во 100 г зелка има 50 мг витамин Ц). Освен тоа киселата зелка крие вистинско богатство од пиридоксин (витамин Б6), без кои белковините воопшто нема да бидат искористени. Исто така, киселата зелка е извор на ниацин (витамин Б3), потребен за целокупниот метаболизам, размена на материи во мозокот.

Расол

Кај нас е познато дека расолот е напиток кој се одомаќинил како лек за сите тегоби поврзани со дигестивниот тракт и како народен лек за намалување на отоци на зглобовите. Меѓутоа, малку е познато дека сокот од зелка е богат не само со витамин Ц, туку и лековит напиток со широк спектар.

Имено, експериментално е докажано дека со овој сок успешно се лекува чир на желудникот и воспаление на дебелото црево. Поттикнува размена на материи во клетките и поволно делува на слозокожата на цревата. Измешан со сок од морков и репка, се смета за одличен напиток за личностите кои имаат недостаток на калциум. Исто така, им се препорачува на жените во средни години за да се забави процесот на остеопороза.

Лековити својства:

  • Го подобрува расположението;
  • Организмот го прави поотпорен на стрес;
  • Активира размена на материи во мозокот;
  • Помага при создавањето на црвени крвни зрнца;
  • Ја стимулира работата на клетките и делува подмладувачки;
  • Помага при изградбата на коските;
  • Го регулира и намалува количеството на масни материи и холестерол во крвта;
  • Го зајакнува имунитетот и ја зголемува силата на мускулите;
  • Придонесува за обновување на истрошеното сврзно ткиво.

КИСЕЛА ЗЕЛКА: ОВИЕ ХРАНЛИВИ ВРЕДНОСТИ ГО ПРАВАТ ТОА ТОЛКУ ЗДРАВ

Со помалку од 20 килокалории и 0,4 грама маснотии на 100 грама, киселата зелка е идеална ако сакате да внимавате на вашата фигура. Но, има и доволно причини почесто да се прибегнува кон ферментирана бела зелка.

Витамини:

  • Витамин Ц.: Со својата висока содржина на витамин Ц, киселата зелка го зајакнува тоа имунолошки систем, врзува како антиоксиданс слободни радикали и го зголемува тоа метаболизам во.
  • Бета каротен: Кисела зелка е богата со бета каротен, претходник на витамин А.Тој придонесува за здрава кожа и очи, го поддржува формирањето на коските и го зајакнува имунитетот.
  • Витамин К.: Витаминот К е важен за здрави коски и згрутчување на крвта.
  • Фолна киселина: Фолната киселина е витамин Б. На телото му треба за да создаде клетки и крв.
  • Витамин Б12: Кисела зелка е една од ретките намирници растителни кои обезбедуваат витамин Б12. Затоа е особено интересно за луѓето кои следат веганска диета.

Кисела зелка е исто така особено богата со Минерали, особено:

  • натриум – важно за мозокот и мускулите
  • калиум – важно за срцето и мускулите, како и за растот на клетките и крвниот притисок
  • магнезиум – важно за срцето, мускулите и коските
  • Калциум – важно за нервите, мускулите и хормоналната рамнотежа

Има некои и за тоа амино киселини и околу два до три грама Влакна содржат кисела зелка на 100 грама.

Ферментацијата звучи како ферментација и антички методи за зачувување на храната. Но, ферментацијата е корисна и едноставна – може да …

ЗДРАВА ЦРЕВНА ФЛОРА СО КИСЕЛА ЗЕЛКА

Дури и ако многу луѓе страдаат од дигестивни проблеми со зелка, особено Подуеност во стомакот мислам дека киселата зелка е многу здрава за нашиот дигестивен систем.

За една работа е киселата зелка полесно се вари отколку несперментирана зелка, бидејќи микроорганизмите ја варат целулозата при ферментација на млечна киселина.

Бактериите на млечна киселина се уште поважни за самите црева: Овие се размножуваат во изобилство за време на процесот на ферментација, што ја прави киселата зелка одлична пробиотска храна моќ. Со тоа, ферментираната билка придонесува за една здрава флора во цревата што е многу оштетено, особено по антибиотска терапија.

Понекогаш треба да ја обновите цревната флора – на пример, ако вашето природно опкружување е нарушено со третман со антибиотици …

КИСЕЛА ЗЕЛКА КАКО ИЗВОР НА ВИТАМИН Б12

Витаминот Б12 е од големо значење за метаболизмот кај луѓето: Витаминот растворлив во вода е одговорен за нашиот Нервен систем и процесите контролирани од него работат. Исто така, придонесува за формирање на крв, поделба на клетките и метаболизам на липидите.

На а Недостаток на витамин Б12 може да предизвикаат различни фактори, како што е потрошувачката на алкохол. Вегетаријанците и веганите особено треба да бидат претпазливи, бидејќи витаминот се наоѓа скоро исклучиво во производи од животинско потекло. Всушност, има неколку вегански извори на витамин Б12 – Кисела зелка е една од нив.

Така содржи кисела зелка до 7,2 микрограми витамин Б12 на 100 грама (Студија). Тоа се сите видови работи за веганска храна. Така што барањето за витамин Б12 навистина може да се покрие, треба да консумирате кисела зелка многу редовно.

Патем: Иако терминот „млечна киселина“ може да звучи малку погрешно, нема за што да се грижите. На Млечна киселина во кисела зелка е веганска.

Витамините од групата Б играат важна улога во метаболизмот кај луѓето. Чисто вегетаријанска или веганска исхрана може да доведе до недостаток на витамини …