КОКАИН-дрога која го уништува здравјето и доведува до смрт

Кокаинот е дрога со голема зависност, направена од листовите на јужноамериканската грмушка кока. Тоа е стимуланс на централниот нервен систем кој предизвикува ослободување на високи нивоа на допамин. Допаминот е хемикалија на мозокот поврзана со задоволство и награда. Кокаинот е бел прав со горчлив, вкочанет вкус. Доаѓа во 3 главни форми: кокаин хидрохлорид, фрибаз и крек. Кокаин хидрохлорид е бел прашок, кој обично се меша или „сече“ со други супстанции. Обично се шмрка низ нос, но може да се инјектира, да се втрие во непцата или да се додаде во храна и пијалоци.

Кокаинот е дрога со голема зависност, направена од листовите на јужноамериканската грмушка кока. Тоа е стимуланс на централниот нервен систем кој предизвикува ослободување на високи нивоа на допамин. Допаминот е хемикалија на мозокот поврзана со задоволство и награда.

Кокаинот е бел прав со горчлив, вкочанет вкус. Доаѓа во 3 главни форми: кокаин хидрохлорид, фрибаз и крек. Кокаин хидрохлорид е бел прашок, кој обично се меша или „сече“ со други супстанции. Обично се шмрка низ нос, но може да се инјектира, да се втрие во непцата или да се додаде во храна и пијалоци.

Freebase е бел прав и крек кокаинот генерално се наоѓа во форма на поголеми кристали. Freebase и crack обично се пушат.

Кокаинот е познат и како Ц, кока, крек, бонбони за нос, снег, бела дама, тут, Чарли, удар, бела прашина или ѕвездена прашина.

Кои се ефектите од земање кокаин?
Луѓето кои користат кокаин добиваат забрзување, што може да ги направи да се чувствуваат среќни, самоуверени и будни. Други физички и психолошки ефекти може да вклучуваат:

чувство на возбуда, будно и енергичност
чувство на вознемиреност
чувство на вкочанетост
желба за секс
преземање ризици
се движат побрзо од вообичаеното
не чувствуваат глад

Некои несакани ефекти од земање кокаин вклучуваат:

главоболки
вртоглавица
болка во градите
големи зеници
повисока температура
чувство на немир
тешкотија  да се концентрираш
губење на мотивацијата
губење на интерес за секс
Овие ефекти започнуваат неколку минути по земањето кокаин и може да траат од неколку минути до неколку часа.

Кога  користите кокаин, може да почувствувате раздразливост, параноја, промени во расположението, исцрпеност или да се чувствувате непријатно.

Кокаинот може различно да влијае на луѓето врз основа на:

колку го земаат
колку е силен(разреден)
нивната големина, висина и тежина
дали се навикнати да го земаат
дали земаат и други лекови во исто време

Дознајте повеќе за тоа како дрогата и алкохолот можат да влијаат на вашето здравје, вклучително и каде да најдете помош и поддршка.

Што може да тргне наопаку со кокаинот?

Корисниците може да се чувствуваат среќни, весели и будни по земањето кокаин, но има страшни негативни страни. Корисниците може да се чувствуваат параноично и вознемирено, да имаат халуцинации, да ризикуваат, да ја игнорираат болката и да покажат непредвидливо или насилно однесување.

Предозирањето може да предизвика напади (грчеви), мозочен удар или срцев удар, што доведува до кома и смрт. Ако мислите дека некој се предозирал со кокаин, повикајте 194 за брза помош.

Дознајте за  лековите, вклучително и каде да најдете помош и поддршка.

Дали кокаинот може да предизвика долгорочни проблеми?
Луѓето кои редовно користат кокаин може да доживеат слаба ментална функција и сексуални перформанси, бронхитис, анксиозност, висок крвен притисок, параноја и напади (грчеви).

Тие се изложени на поголем ризик од мозочен удар, срцеви заболувања и откажување на бубрезите, како и заразни болести, како што се ХИВ, хепатитис Б и хепатитис Ц, доколку имаат заеднички игли.

Вшмукувањето кокаин со носот исто така може да го оштети септумот (средниот дел) на носот, што доведува до колапс на носот. Кокаинот може да му наштети на вашето бебе ако го користите додека сте бремени.

Некои долгорочни корисници може да развијат психоза, што ги прави параноични, да доживеат халуцинации или необични мисли и да се однесуваат надвор од карактер. Овие ефекти обично исчезнуваат кога лицето ќе престане да користи кокаин.

Долгорочните корисници ризикуваат социјални и финансиски проблеми, а употребата е поврзана со криминално однесување.

Што ако користам друга дрога или алкохол заедно со кокаин?
Ако земате други дроги кои ќе ви помогнат да се справите со несаканите ефекти на кокаинот, како што се средства за смирување, алкохол, марихуана или хероин, може да развиете зависност од неколку дроги.

Мешањето лекови, исто така, ги прави луѓето поверојатно да се предозираат.

Може ли да станам зависен од кокаин?
Кокаинот предизвикува многу зависност, а корисниците постојано го сакаат истото искуство. Луѓето кои се повлекуваат од кокаин може да искусат:

нереални желби
чувство на лутина или вознемиреност
гадење и повраќање
тресење
чувство на замор и слабост
да се биде вознемирен и депресивен
глад
нарушен сон
болка во мускулите
чувство на самоубиство

Овие симптоми обично исчезнуваат доста брзо, но наизменичната желба за кокаин може да трае со месеци.

Ако на вас или на некој што го познавате им е тешко да управуваат со проблемите како резултат на употреба на дрога,  побарајте стручна помош.

Инјектирањето дроги со игли и нивното споделување може да ве изложи на ризик од ХИВ и други болести кои се пренесуваат преку крвта, како што се хепатитис Б и Ц. кои инјектираат дрога и понекогаш се нарекуваат „размена на игли“.