Колку калории содржи една банана?

Бананите се популарни во целиот свет, а освен совршениот вкус, нудат и многу здравствени придобивки

Ова овошје е еден од најдобрите природни извори на калиум, кој помага да се одржи правилното ниво на крвен притисок и нормалната работа на срцето. Затоа тие се совршена храна за борба против високиот крвен притисок, артериосклероза и кардиоваскуларни заболувања. Бананите изобилуваат и со влакна, а тоа ги прави одлични за намалување на нивото на холестерол и стрес.

Бананите се здрави, но многумина се прашуваат колку калории и јаглехидрати содржи една банана?

Еве го одговорот: Една банана со средна големина содржи околу 105 калории, но различни големини, исто така, содржат и различен број на калории.

 • Многу мала (помалку од 80 грама): 72 калории;
 • Мала (до 100 грама): 90 калории;
 • Средна (до 118 грама): 105 калории;
 • Голема (136 грама): 121 калории;
 • Екстра голема (152 грама): 135 калории;
 • Исечкана (до 150 грама): 134 калории;
 • Пасирана (до 225 грама): 200 калории.

93 % од калориите во бананата доаѓаат од јаглехидрати, 4 % од протеини и 3 % од масти

Колку јаглехидрати содржи една банана?

Главните состојки на бананата се вода и јаглехидрати. Ако ве интересира колку јаглехидрати содржи една банана, одговорот следува…

 • Многу мала (81 грам): 19 грама;
 • Мала (101 грам): 23 грама;
 • Средна (118 грама): 27 грама;
 • Голема (136 грама): 31 грам;
 • Екстра голема (152 грама): 35 грама;
 • Исечкана (150 грама): 34 грама;
 • Пасирана (225 грама): 51 грам.

Бананите, исто така, содржат 2-4 грама влакна, во зависност од големината.