Консумирањето јаткасти плодови може да го намали ризикот од повторна појава на рак на дојка

И претходни студии покажале дека поголемото консумирање на јаткасти плодови е поврзано со намалена смртност кај општата популација.

За пациентите кои веќе подолго време се борат со рак на дојка, консумирањето јаткасти плодови е поврзано со подобрување на преживувањето без болеста, укажува нова студија во која учествувале 3.449 заболени од рак на дојка.

И претходни студии покажале дека поголемото консумирање на јаткасти плодови е поврзано со намалена смртност кај општата популација.

Во истражувањето објавено во International Journal of Cancer, е наведено дека лекарите би требало да ги поттикнуваат своите пациенти со рак на дојка да применуваат здрава исхрана, како и да го зголемат внесот на јаткасти плодови.