Корисни совети за подобра работа на цревата и подобар имунитет

Традиционалната медицина голема важност му придава на здравјето на дигестивниот тракт, а има и сè повеќе официјални научни истражувања кои укажуваат на значењето на урамнотежената исхрана и одржувањето на нормалната цревна флора и севкупното здравје.

Општопознато е дека пржената храната, месните преработки и мошне ладната храна доведуваат од несварени остатоци храна во организмот кои создаваат токсини, и потоа резултираат со болести.

За да ја спречиме оваа појава треба да се придржуваме до некои основни начела:

  • Треба да јадеме само кога сме гладни. Меѓу оброците, исто така, треба да поминат барем три часа за претходниот оброк да успее подобро да се свари.
  • Кога станува збор за изборот на храна треба да се одбегнува масна и пржена храна, но и многу ладни јадења и пијалаци. Одбегнувајте и во рамки на ист оброк да комбинирате врели и многу ладни јадења или пијалаци.
  • За време на приготвувањето на јадењата користете зачини како што се коријандер, куркума, кумин (индиски ким), анасон или ѓумбир, а би било добро и еднаш дневно да пиете и шолја чај од ѓумбир или кумин.