Ладна вода и дремка – најлошата навика која сите ја повторуваме после ручек!

Пиењето вода на дневно ниво е важно за одржувањето на хидратацијата на телото, но пиењето ладна вода после јадењето го забавува процесот на варење. Стручњаците советуваат дека место ладна е подобро да се пие топла или вода на собна температура, и тоа 45 минути после оброкот.

Во зависност од тоа во колкава мера во организмот внесуваме здрави намирници, така ќе функционира и нашето тело. Би требало да знаеме што е добро, а што не е за нашето тело и организам. И тука не станува збор само за изборот на намирници и количеството што го консумираме. Постојат некои „правила“ кои е добро да се знаат, а за тоа што би требало да се одбегнува после оброк. Пиењето вода на дневно ниво е важно за одржувањето на хидратацијата на телото, но пиењето ладна вода после јадењето го забавува процесот на варење. Стручњаците советуваат дека место ладна е подобро да се пие топла или вода на собна температура, и тоа 45 минути после оброкот.

Не вежбајте после јадење

Интензивното вежбање после оброк, исто така, ќе го забави процесот на варење затоа што крвта така се пренасочува од органите за варење. Зголемувањето на протокот на крв може да резултира со повраќање, оток и лабави движења.

Не пијте чај со млеко

Некои истражувања покажале дека испивањето чај со млеко посла јадење ја намалува апсорпцијата на железо во организмот. Ако сте љубител на чај и имате навика да го пиете после јадење, тогаш бирајте зелен чај.

Не ги откопчувајте панталоните

Го знаете она чувство кога ќе се најадете, па посакувате да ги откопчете панталоните или да ја попуштите облеката која ја имате на вас, за така на стомакот да му дадете малку повеќе простор. Но, не  правете го тоа! Стручњаците велат дека опуштањето на стомакот после оброк може да предизвика интензивна болка во долниот дел.

Спиење после јадење

На многумина најслатко им е кога после оброк малку ќе легнат да „ги истегнат нозете“. Но тоа не би требало да го правите порачуваат стручњаците кои предупредуваат дека тоа може да резултира со ’рчење.