ЛЕКАРИТЕ ПРЕДУПРЕДУВААТ: 6 симптоми на омикрон поради кои треба веднаш да се јавите на лекар и кои се најчестите знаци дека сте заразени со оваа варијанта

Стручњаците потсетуваат и дека симптомите може да се појават од вториот до 14. ден по изложување на вирусот и дека секој може да има симптоми што варираат од блага до тешка форма.

По предупредувањето од Светската здравствена организација дека омикрон варијантата не е блага, стига и предупредување од Центарот за контрола и превенција на болести на САД (ЦДЦ) кој предупредува на шест опасни симптоми на омикрон кои наложуваат итно барање помош во болница.

Во симптоми на вирусот омикрон се вбројуваат:

 • Проблеми со дишењето
 • Постојана и упорна болка
 • Притисок во градите
 • Конфузија
 • Неможност или тешко будење (потешкотии да се остане буден)
 • Бледа, сива, сина боја на кожата, устата или ноктите

Од Центарот додаваат дека овие не се сите симптоми, како и дека пациентите пријавувале и пријавуваат и други различни симптоми.

Научниците кои ги следат симптоми што ги пријавуваат заболените со омикрон сојот, велат дека првите пет најчесто се поклопуваат со делта варијантата:

 • Течење на нос
 • Главоболка
 • Замор
 • Кивање
 • Болка во грлото

СИМПТОМИТЕ МОЖЕ ДА СЕ РАЗЛИКУВААТ

Симптомите може да варираат од лице до лице и зависи од тоа дали се вакцинирани колку дози имаат примено. Стручњаците тврдат дека омикрон сепак предизвикува поблаги симптоми отколку претходните варијанти, ако сте вакцинирани.

“Секој пациент кој има примено бустер доза, а се заразил со КОВИД-19, има поблаги симптоми. Под тоа мислам на болно грло, замор и билка во мускулите, без потешкотии со дишењето или краток здив“, вели д-р Крег Спенсер.

ОСТАНАТИ СИМПТОМИ НА ОМИКРОН:

 • Покачена температура или треска
 • Кажлица
 • Болки во мускулите
 • Проблеми со дишењето и краток здив
 • Замор
 • Главоболка
 • Болно грло
 • Губење на мирис и вкус
 • Затнат нос или течење на нос
 • Мачнина и повраќање
 • Пролив