Лековито својство на комбинацијата – јаболко и чоколадо

Според студиите, комбинацијата на чоколадо и јаболко се одличен извор на антиоксиданти, па како таква значително го намалува ризикот од срцеви заболувања и спречува запушување на крвните садови.

Сите сме љубители на чоколадо и јаболки, но овие две намирници во комбинација имаат исклучително лековито својство. Според студиите, комбинацијата на чоколадо и јаболко се одличен извор на антиоксиданти, па како таква значително го намалува ризикот од срцеви заболувања и спречува запушување на крвните садови.

Тоа секако се однесува на свежи, неизлупени јаболки доколку се еколошки, како и темно чоколадо со висок процент на какао. Доколку јаболките не се еколошки, претходно измијте ги со лимон или сода бикарбона. На тој начин ќе ја исчистите кората од токсини.

Извор на антиоксиданти

Кверцетинот, кој има својство да ги спречува внатрешните воспаленија на крвните садови, најмногу се наоѓа во кората од јаболкото. Кверцетинот, кој е противвоспалителен агенс како и антиоксидант, идеално делува во комбинација со црно чоколадо, кое исто така има антиоксидантно делување на организмот. Поради тоа, оваа чудесна комбинација претставува вистинска здрава бомба, но и десерт.

Наша препорака за консумација на овие две намирници е следна: растопете го темното чоколадо (70% какао) или какао прав без шеќер на тивок оган. Може да додадете малку млеко или путер по желба, па потопете парчиња јаболка со кора. Уживајте во овој здав и вкусен оброк!