Намирница која го ублажува високиот притисок и може да ви го спаси животот

Симптомите на висок притисок се воочени кај речиси една четвртина од популацијата

Болеста на модерното доба која убива се повеќе луѓе може да се држи под контрола со правилна исхрана и здрави животни навики. Хипертензијата е опасност за здравјето, но и животот. Ги зголемува шансите за срцев удар, но и шлог. Стручњаците им препорачуваат на луѓето да се ориентираат повеќе кон растителна исхрана, а како една од најдобрите намирници се препорачува мунго гравот, кој најчесто се користи во азиската кујна. Оваа намирница е богата со витамини, железо и протеини.

Со оглед на тоа дека влијанието на оваа намирница се уште е во процес на истражување, бидете внимателни

Истражување покажало дека овој грав може да ја инхибира оксидацијата на ЛДЛ. Научниците од тајванскиот универзитет го истражувале влијанието на овој грав и откриле дека доведува до намалување на притисокот кај глувците. Со оглед на тоа дека влијанието на оваа намирница се уште е во процес на истражување, бидете внимателни со неговата употреба и консултирајте се со лекар пред да направите промена на исхраната.

Гравот може да се приготвува во облик на пире и каша. Дозволен им е на дијабетичарите, а заради фолната киселина им се препорачува и на трудниците за нормален раст и развој на плодот. Важи за мошне хранлива мешунка, го јакне срцето и тенкото црево, а влијае и на намалување на масните наслаги во телото.