Научниците потврдиле: Од овој чај растат гради!

Станува збор за медитеранска билка од дамнина позната како „женски лек“, особено благотворна за жените со нередовен менструален циклус и ПМС

Пискавец или грчко семе е широко распространета билка која има голема примена во козметиката и тоа во својство на зголемување на градите. Може да се користи и консумира во разни форми кои ги има на пазарот, и тоа чај, суплементи, зачини, козметички производи

Семето од оваа билка зрее во месец август и после сушењето е подготвено за примена. Како што е наведено, таа ефикасно ги отстранува менструалните тегоби, а покрај тоа делотворна е и кај дијабетесот и го поттикнува системот за варење. Богата е со протеини, витамини и минерали – докажале научниците. Исто така, ефикасна е и при алергии, а го стимулира и метаболизмот.

Пискавецот докажано ги зголемува градите затоа што содржи фитоестроген кој ја задржува водата во ткивото на дојките, па со тоа им се препорачува на доилките кои треба да ја поттикнат работата на млекото.

Има повеќекратна намена и цел список на лековити својства, затоа им се препорачува на сите.

Како да подготвите чај од пискавец?!

Чајот се подготвува така што во 2 дл студена вода се ставаат 2 семки пискавец, водата е проврива и се остава да отстои половина час. И чајот е готов!