Неколку симптоми кои укажуваат дека имате топлотен удар

Топлотниот удар е сериозно здравствено состојба која се јавува кога телото не може да ја регулира својата температура и се прегрева до опасни нивоа. Ова е итна медицинска состојба и бара непосредна интервенција. Еве некои клучни информации за топлотниот удар.

Tоплотниот удар настапува по долготрајно изложување на сонце, кога телото повеќе не може самостојно да ја регулира температурата и таа расте над 40 степени, при што доаѓа до оштетување на виталните органи, како што се мозокот, срцето и бубрезите.

Топлотниот удар е сериозно здравствено состојба која се јавува кога телото не може да ја регулира својата температура и се прегрева до опасни нивоа. Ова е итна медицинска состојба и бара непосредна интервенција. Еве некои клучни информации за топлотниот удар:

Причини

Топлотниот удар обично настанува поради:

 • Изложеност на високи температури: Долго време поминато во жешки услови, особено кога влажноста е висока.
 • Физичка активност: Интензивна физичка активност во топли услови може да доведе до прегревање на телото.

Симптоми

Симптомите на топлотен удар вклучуваат:

 • Висока телесна температура: Температурата на телото обично е над 40°C (104°F).
 • Промени во менталната состојба или однесувањето: Конфузија, агитација, несвестица, или кома.
 • Недостаток на потење: Во случај на топлотен удар предизвикан од жештина, кожата може да биде сува и црвена.
 • Брзо и силно срцебиење: Зголемена пулсна фреквенција поради стресот што го доживува телото.
 • Мускулна слабост или грчеви: Болки и грчеви во мускулите.
 • Главоболка: Интензивна главоболка.
 • Мачнина и повраќање: Често се јавува чувството на мачнина и повраќање.

Превенција

 • Избегнување на жештина: Престојување во ладни и сенчести места за време на најтоплите делови од денот.
 • Хидратација: Пиење многу вода и избегнување на алкохол и кофеин, кои можат да предизвикаат дехидратација.
 • Носење лесна облека: Облека која дозволува кожата да дише и помага во одржување на телесната температура.
 • Избегнување интензивна физичка активност: Намалување на физичките активности за време на жешките денови.

Третман

 • Итна медицинска помош: Топлотниот удар бара итна медицинска интервенција.
 • Оладување на телото: Преместување на лицето во ладно место, користење на ладни обвивки или мраз за да се намали телесната температура.
 • Хидратација: Пиење вода или електролитни раствори, но само ако лицето е свесно и може да пие.

Топлотниот удар е сериозна состојба и бара брзо и соодветно дејствување за да се избегнат компликации или фатални исходи.

Топлотниот удар може да се случи при физички напор, кога вежбањето ја зголемува телесната температура и истемите кои вообичаено му помагаат на телото да се олади, не функционираат. Втора причина за топлотен удар е прекумерното изложување на надворешните фактори како што се топлотен бран, без пристап до сенка и разладни уреди.

Обрнете внимание на овие знаци на топлотен удар:

ЗБУНЕТОСТ

Ова е еден од најочигледните знаци на топлотен удар. Многу е сличен со хипотермијата: лицето повеќе не е во состојба реално да расудува, ниту да комуницира со други лица.

ГУБЕЊЕ НА МОМЕНТИ

Со оглед дека способноста за расудување и размислување е намалена, сами нема да ги препознаете сигналите кои ви ги испраќа мозокот. Но, луѓето околу вас ќе воочат дека нешто не е во ред.

“Доколку забележите дека лицето пред вас не се однесува во склад со ситуацијата, тоа може да биде знак дека се наоѓа во ран стадиум на болеста, предупредуваат лекарите“.

ВРТОГЛАВИЦА

Вртоглавицата е исто така еден од знаците на топлотен удар. Дехидрацијата може да влијае на центарот за рамнотежа, па ако почувствувате дека губите рамнотежа, забавете, обидете се превземете контрола над дишењето и напијте се вода.

МАЧНИНА

Ако воо текот на големите жештини сте одлучиле активно да го поминете денот и одеднаш почувствувате мачнина, тоа може да биде знак на топлотен удар. Бидете особено внимателни ако почнете да повраќате. Совет на лекарите е да се обидете неколку минути да прилегнете во ладовина и ако не почувствувате подобрување, тоа може да ја зголеми веројатноста дека се работи за топлотен удар.

ГЛАВОБОЛКА

Главоболката е еден од раните показатели дека ве погодил топлотен удар, оти се јавува веќе кај топлинска слабост. Но, топлинската слабост полесно ќе ја надминете ако се повлечете во климатизирана просторија, застанете под студен туш и се напиете вода, додека во случај на топлотен удар мора да повикате Итна помош.

НЕ СЕ ПОТИТЕ

Надвор е жешко и треба да се капете во пот. Ако тоа не е се случува, можно е да се работи за топлотен удар. Ова обично се врзува со топлотен удар кој се јавува поради жештина, а не поради вежбање.

ЦРВЕНИЛО НА КОЖАТА

Црвена и на допир врела кожа е уште еден знак дека вашето тело опасно се прегреало. Ако забележите дека тоа се случува, веднаш обидете се да се разладите и на тој начин да избегнете потешки последици.

НЕСВЕСТИЦА

Деца, постари лица и лица со хронични болести, особено се чувствителни на топлотен удар. Нсвестицата, според лекарите, кај нив може да е прв знак на топлотен удар.

ТОПЛИНСКА СЛАБОСТ

Ако сте доживеале топлинска слабост веројатно обилно се потите и плусот ви е зголемен. Оваа состојба може да премине во топлотен удар, ако не се лекувате правилно. Лекарите советуваат одмор и разладување на телото. Задолжително консумирајте течности.