Од топло на студено, од лето во есен-страдаат вашите синуси

Ненадејната промена на времето е премногу позната за жителите на  Балканот, честопати ги спречува синоптичарите и предизвикува хаос  временските разлики. Но, почетокот на новата есенска сезона обично е време за возбуда, особено ако тоа значи пауза од топлината и влажноста. Сепак, за луѓето со проблеми со синусите, промената на времето - особено од лето во есен - може да предизвика притисок во синусите.

Ненадејната промена на времето е премногу позната за жителите на Балканот, честопати ги спречува синоптичарите и предизвикува хаос  временските разлики. Но, почетокот на новата есенска сезона обично е време за возбуда, особено ако тоа значи пауза од топлината и влажноста. Сепак, за луѓето со проблеми со синусите, промената на времето – особено од лето во есен – може да предизвика притисок во синусите.

Ненадејните промени на времето може да донесат несакана хронична назална конгестија, инфекции на синусите, главоболки и интензивни сезонски алергии. Што ја предизвикува оваа состојба, и што можете да направите за да ја спречите? Ајде да истражиме како времето влијае на здравјето на синусите и начините на кои можете да останете здрави и удобни во текот на целата година.

Барометриски притисок и синусни главоболки
Едно од најтешките климатски прашања за луѓето со проблеми со синусите е исто така она што можеби нема да го забележите. Дали некогаш сте ги виделе големите букви „H“ и „L“ на мапата за временска прогноза? Ако не, можеби ќе сакате да им посветите повеќе внимание; тие означуваат промени во барометрискиот притисок. Промените во барометрискиот притисок ги придружуваат наглите промени на времето и може да предизвикаат промени во вашиот крвен притисок. За оние кои страдаат од синуси, ова може да резултира со болен, ненадеен синусен притисок, синусни главоболки и застоеност.

Иако резултатите се болни, повеќето луѓе не забележуваат промена во барометарскиот притисок додека не е предоцна. Значи, како можете да останете на врвот на времето и да ги спречите синусните главоболки поврзани со временските услови? Сè започнува со подобра свест. Ако страдате од синусни главоболки, почнете да го следите времето и да документирате како се чувствуваат вашите синуси. Побарајте модели. Со силно разбирање за тоа кога и како се активираат вашите синусни главоболки, вие и вашиот специјалист за третман на синуси можете да развиете план за спречување на вашите синусни главоболки пред тие да ве одвлечат надолу.

Како сувиот воздух влијае на вашите синуси
За жал, за луѓето со проблеми со синусите, сувиот воздух создава свои непријатности. Доаѓањето на есента можеби нема да предизвика ненадејна промена на времето, но сезонската промена сепак може да биде непријатна за оние со проблеми со синусите. Познато е дека сувиот воздух предизвикува респираторни проблеми, дехидрација, исушени ноздри, оштетени цилии, намалено ниво на витамин А, како и болки во грлото. Дополнително, сувите синуси имаат 50% поголема веројатност да привлечат бактерии и да се заразат од влажните синуси.

Иако не можете да контролирате што прави времето надвор, контролирањето на внатрешната клима може многу да помогне во одржувањето на вашите синуси здрави за време на сушните есенски и зимски месеци. Препорачуваме да инвестирате во овлажнител и да ги одржувате изворите на климатизацијата и другите површини околу вашата куќа чисти од алергени и бактерии. Тоа може да помогне да се избегне ненадеен синусен притисок и брза спирала до други синусни состојби. Почистите внатрешни простори им даваат на вашите синуси повеќе време да се опорават пред да се вратите надвор, што го олеснува спречувањето на болните инфекции.

Идентификување на ненадејни временски промени, сезонски алергии и синузитис
Дури и за луѓето без хроничен синузитис или други здравствени проблеми со синусите, алергиите можат да бидат болен потсетник за ненадејните временски промени. Но, како можете да препознаете дали алергиите ја предизвикуваат вашата болка или дали имате вистинска инфекција на синусите? Ако немате историја на чести инфекции на синусите и мислите дека алергиите можеби ви предизвикуваат проблеми, обидете се да земете антихистамин за да ги решите вашите симптоми. Ако вашите проблеми со синусите се предизвикани од алергии, земањето антихистамин треба да обезбеди одредено олеснување. Сепак, антихистаминиците не се корисни за проблеми со синусите кои не се поврзани со алергија. Дури и ако тие даваат одредено олеснување, не продолжувајте само да земате антихистаминици. Закажете тест за алергија за да ја процените ситуацијата со синусите и да одредите ефективен долгорочен третман.