Отровно: 4 намирници кои не се затоплуваат во микробранова!

Добрата стара микробранова печка е супер практична, но треба да знаете дека не сите намирници смеат да се затоплуваат во неа.

Нема ништо поедноставно и попрактично од тоа да се затопли некое јадење од претходниот ден. За затоплување тука е, секако, микробрановата печка. Но со некои намирници, ако не се добро приготвени, треба да се постапува претпазливо зашто можно е на нив да се создале опасни бактерии и ’ркулци кои можат да предизвикаат труење – освен ако не ги уништиме со висока температура. Тоа, за жал, не е возможно во микробранова печка.

Затоа никогаш не ги затоплувајте овие 4 намирници:

Компир

Ако стоел на собна температура во него лесно можеле да се развијат бактерии од видот clostridium botulinum. Во микрибранова печка не се уништуваат, а предизвикуваат труење.

Свежо пилешко

Пилешкото се консумира добро термички обработено (варено, печено или пржено) за да сме сигурни дека сите бактерии се уништени. Во микробранова ова месо може само да се загрее, но не и да се испече.

Пржени јадења

Мрсен помфрит или печен зеленчук, исто така, не смее да се загрева во микробранова. Маслото може да се „запали“, па може да се создадат гасови кои се штетни по здравјето.

Ориз

Оризот генерално треба веднаш после јадењето да се стави во фрижидер, затоа што на собна температура може да развие отровни бактерии кои не се уништуваат во микробранова печка.