Повеќе сакате слатко или солено, одговорот открива дали ќе се здебелите во иднина

Лошите вести сепак ќе бидат за љубителите на слатки

Кога ќе почувствуваме глад постојат личности кои категорично би изеле нешто солено, а други немаат ништо против желбата за храна да ја задоволат со нешто слатко. Оваа одлука влијае на тоа дали во иднина ќе се здебелите.

Сепак, новата студија спроведена на Универзитетот Мичиген открива дека една од овие две групи на луѓе е посклона на дебелеење. Лошата вест доаѓа за сите љубители на слаткото затоа што токму тие попрво ќе се здебелат во иднина, во споредба со оние кои бираат солен оброк.

Во истражувањето учествувале околу 200 деца кои не јаделе ништо еден час за потоа да добијат обилен ручек. После ручекот им биле послужени слатки и солени деликатеси.

Кога децата малку пораснале истражувачите откриле дека токму оние деца кои јаделе слатки ја зголемиле количината на масти за разлика од децата кои јаделе солени грицки.

Фактот дека јадеме и тогаш кога не сме гладни расте со годините и влијае на дебелеењето во подоцнежни години, заклучиле научниците.