ПРОБЛЕМАТИЧНА ЗАШТИТА: Што ако немаме антитела после прележан омикрон КОВИД-19

На прашањето колку долго антителата создадени со инфекција со омикрон ќе не штитат, со која брзина ќе исчезнат, таа наведува дека досегашното искуство покажало дека поблагата клиничка слика предизвикува создавање на помалку антитела, а дека потешката клиничка слика предзивикува создавање на поголеми количини на антитела.

“Омикрон сојот многу, многу брзо и лесно се шири, лесно го избегнува веќе создадениот имунитет, сеедно дали е стекнат со природна инфекција или по вакцинација, така што притисокот на здравствените системи во сите земји е многу голем“, потенцираат лекарите.

Како што истакнува д-р Марија Гџатовиќ од Институтот за примена на нуклеарна енергија во Србија, омикрон не изненади на многу начини, па тешко е да се предиви кога ќе дојде до смирување на овој бран.

Омикрон не изненади на многу начини, пред се поради брзото ширење и по тоа што е многу поинаков, многу изменет, многу го избегнува одговорот, така што тешко е да се предвиди кога ќе дојде до смирување на овој бран“, објаснува докторката.

КОЈА Е СПЕЦИФИЧНОСТА НА ОМИКРОН?

Според неа, специфичноста на омикрон е таа што оваа варијатна го избегнува имуниот одговор стекнат со вакцинација или со природна инфекција.

“Тоа до сега не сме го гледале, реинфекциите кај делта сојот беа многу ретки. Сега е јасно дека реинфекциите се многу често. Така што по тоа е најспецифичен и за среќа предизивикува поблаги симптоми. Тоа секако допрва треба да се потврди, односно да се следи. Клиничарите ќе дадат информации за тоа – колку тој сој е предизвикувачки и колку е во можност да предизвика потешка клиничка слика. Тоа секако зависи и од општата состојба на пациентоит, но она што досега можевме да го видиме е дека тој сепак повеќе се задржува во горните дишни патишта, дека помалку предизвикува воспаленија на белите дробови, сериозни состојби“, вели д-р Гњатовиќ.

ДАЛИ ЌЕ СОЗДАДЕМЕ АНТИТЕЛА ПО ИНФЕКЦИЈА СО ОМИКРОН?

На прашањето дали тоа што симптомите кај омикрон засега се поблаги значи дека по инфекцијата ќе се создадат помалку антитела, одговара дека е тешко сега да се даде одговор на тоа прашање.

“За неколку недели ќе имаме некои прецизнни податоци за тоа. Но, секако на веќе создаден имунитет, дополнителна инфекција со омикрон ќе го зајакне нашиот организам во имунолошка и одбранбена смисла и што се однесува на појавата на евентулано нови варијанти, соеви“, објаснува д-р Гњатовиќ.

На прашањето колку долго антителата создадени со инфекција со омикрон ќе не штитат, со која брзина ќе исчезнат, таа наведува дека досегашното искуство покажало дека поблагата клиничка слика предизвикува создавање на помалку антитела, а дека потешката клиничка слика предзивикува создавање на поголеми колчини на антитела.

“Но, пак повторувам. Многу е мал бројот на лица кои досега или не се вакцинирани или не прележале КОВИД-19, и во таа насока тешко да се следи, но сигурно сите тие комбинации ќе дадат еден добар имунолошки одговор кој ќе наликува на една поливалентна вакцина бидејќи ќе имаме цела лепеза на антитела според различни домени, од протеини кои се менуваат кај тие мутирани појави“, објаснува докторката.

ШТО АКО НЕМАМЕ АНТИТЕЛА?

На прашањето дали имаме причина за загриженост, доколку немаме антитела, таа одговара:

“Значењето на антителата никако не треба да се занемари. Секако тие не се единствените, тука се и Т-клетките, но секако за таа прва одбрана, антителата се важни и добро е кога ги имаме што повеќе. И сега, кога е во прашање омикрон, гледаме дека најдобро поминаа, дека најзаштитени се оние со високи вредности на антитела. Секако, ние не можеме сега да кажеме кај секој поединец колкава е таа вредност која ќе го штити. Ова е општа забелешка која понатаму ќе ја испитуваме“.