Проверено: Еве како да престанете да грицкате од досада

Постојано нешто грицкате, дури и кога не сте гладни. Еве како да го смените тоа

Оваа навика воопшто не е добра за вашата линија, па не најдобро би било што е можно поскоро да заборавите на неа, а еве како и да го сторите тоа:

  1. Испланирајте ги оброците однапред и зголемете ја нивната нутритивна вредност, ако често чувствувате напади на глад од досада.
  2. Напијте се вода или чај кога ќе почувствувате желба за грицкање, затоа што постои голема веројатност дека не сте гладни, туку само жедни.
  3. Не ги чувајте грицките на видливо место.
  4. Прошетка на свеж воздух ќе направи моментално да се чувствувате подобро и да заборавите на нездравите навики.
  5. Секогаш покрај себе или во фрижидерот имајте здрави грицки, кои можете да ги јадете секогаш кога ќе почувствувате желба за храна. Тоа нека биде чипс од јаболка или кељ, моркови или слично.
  6. Можеби само сте под стрес, па заради тоа утеха барате во храната. Најдобро би било во такви моменти да побарате некоја драга личност, да се истуширате или да уживате во топла када, да ја слушате омилената музика, и да го правите она што ве прави среќни.