Псилиумот во цревата се однесува како метличка (рецепт)

Псилиумот се всушност лушпи добиени од семето на билката Plantago ovata, уште познато како индиски тегавец, бидејќи потеклото му е токму од Индија. Во комбинација со вода, псилиумот помага во варењето на храната затоа што заради своето „подмачкувачко“ својство овозможува вистински детокс на цревата

Цело зрно псилиум

Начинот на живот, пред се, обележан со долготрајно седење и брза храна сиромашна со влакна честопати предизвикува потешкотии со варењето на храната, заради што се поголем број луѓе имаат проблеми, односно запек. Во зимските месеци кога студот ни е дополнителна причина за одложување на вежбањето, секоја помош за поттикнување на здрава и уредна столица е добредојдена. Како и кај бројни тегоби, помошта може да дојде од природата, а овој пат ви го претставуваме одличниот сојузник на цревата – псилиумот.

Лушпите псилиум во цревата се однесуваат како метла, ги чистат сите штетни материи од дебелото црево. Полисахаридните слузи со кои изобилуваат на себе ја врзуваат водата и имаат способност за зголемување на својот волумен до 15 пати. Оваа билка содржи липиди, незаситени масни киселини, влакна и многу слузи, заради што се создава ефект на „подмачкување“ на цревата.

Диеталните влакна во билката помагаат во формирање на поголем волумен и отпорни се на метаболните ензими, па така релативно лесно поминуваат низ желудникот до дебелото црево. Таму ја задржуваат водата, набабруваат и ги стимулираат цревата.

Како е најдобро да се користи псилиумот?! 

Една до три лажици псилиум изматете и растопете во вода, јогурт или свежо цеден сок и консумирајте веднаш заради брзото претворање во желатинеста маса. Се препорачува да се испие дополнителна чаша вода, но и да се зголеми внесот на течности во текот на денот.

Користењето на овој природен лек нема штетно влијание врз здравјето, не ја уништува микрофлората и не го пореметува метаболизмот и работата на цревата. Може да се зема и подолго време без несакани нуспојави.

Мошне е делотворен и како помош при ублажување на хемороиди и останати проблеми врзани со метаболизмот, а помага и при регулирање на холестеролот. Се препорачува и за дијабетичарите, а повеќе студии покажале дека со внесување на по 5 г псилиум, два пати на ден, може да се потпомогне регулирањето на крвниот шеќер. Но, она што треба да се потенцира е дека – сето ова е индивидуално и потребна е консултација со лекар.