Режим на исхрана според возраста (1)

Правилниот режим на исхрана ни помага да ги избегнеме замките на времето и тоа се однесува на секој момент од животот.

За време на периодот на созревање и пубертетот, начинот на исхрана ја одредува добрата здравствена состојба во наредните децении. Не треба да се променат или заборават добрите навики и за време на бременоста, а уште помалку во зрелоста. Балансираната и здрава исхрана треба да се постави нас се, дури и ако во одреден момент апетитот се намалува или обратно – драстично се зголемува.

Докажано е дека правилната и здрава исхрана штити од одредени болести, особено на заболувања на дигестивниот и кардиоваскуларниот систем. Без оглед на возраста треба да се земеме предвид важноста на процесот на исхрана и производите што се консумираат за добро здравје и да не се одложува спроведувањето и почитувањето на добрите навики поврзани со нив.

Пубертет – нестабилна возраст за исхрана во која драстичните диети се штетни за организмот

За време на созревањето, потребата за енергетски-интензивна храна е најизострена. Затоа дневното мени на адолесцентот е еквивалентно на околу 3.000 калории дневно. Тие, пак, претставуваат 30% повеќе од оние неопходни за возрасно лице.

Тинејџерите јадат пообилно во споредба со, на пример, 25-30-годишна жена. Ова е сосема природно, бидејќи на адолесцентите им требаат повеќе енергија, за да можат процесите поврзани со нивното созревање да продолжат нормално.

Затоа помеѓу 12-тата и 18-тата година јадењето три пати на ден и попладневна ужина е апсолутно оправдано. Сепак, ова многу ретко се запазува и во една меѓународна студија, повеќето од анкетираните девојчиња одговориле дека се на диета. За да не се здебелат дури и неколку грама (под услов дека се целосно во процес на развој и имаат потреба од енергија), девојчињата спроведуваат исклучително нездрав режими на исхрана. Тие јадат само на пладне или често во продолжение од неколку дена целосно гладуваат и менито им се состои единствено од додатоци во исхраната или пак храната ја заменуваат со цигари. Тоа доведува до недостаток на витамините А, Ц, Б6, В9 (фолна киселина), на цинк и калциум. Затоа, без разлика дали тинејџерка не се хранат доволно, тие ја заменуваат природната храна со вештачка или обратно – претеруваат со калоричната (бонбони, чоколадо и тестенини) која е штетна за здравјето. На нивната возраст ова може да попречи на правилниот развој на коските, што може да претставува предиспозиции во наредните години за појава на остеопороза.

Добри навики неопходни за правилен развој на тинејџерките

Тие треба да консумираат четири млечни производи дневно. Изборот е богат, но најдобро е тоа да биде сирење со ниска масленост и богато со калциум. Ако тинејџерката не го сака тогаш консумирањето на кисело млеко е задолжително за неа. Ако ова не се покаже доволно за да го добиете калциумот што треба, треба да пие минерална вода богата со калциум. Истражувањата јасно покажуваат дека жените консумираат повеќе овошје и зеленчук од мажите.

Сепак, постои загрижувачки тренд кај девојките и жените на возраст од осум до 26 години за драстично намалување на употребата на овие производи кои се толку корисни за телото. Ова може да се должи на зголемената предност на газирани пијалоци, производи од чоколада и оние кои содржат конзерванси.

Во ваков случај, потребни се следните мерки:

  • Десертите треба да бидатна база на овошје: компоти, печени јаболки, овошна салата, итн.
  • За подготовка на пица, тестенини и ориз, неопходно е да се додаде зеленчук.
  • Во попладневните ужини овошното смути е подобро од пецива.
  • Неопходна е салата од свеж зеленчук (домати, краставици, марула, зелка, моркови…) Секогаш да претходи на ручекот или вечерата.
  • Купувањето бонбони и благи работи да биде во ограничени количини, и најдобро е да се заменат со свежо или суво овошје.
  • Газираните пијалоци содржат конзерванси, па затоа свежо цедените сокови од овошје се подобар избор. Како најпрепорачливи се јаболкото, грозјето, портокалот и миксовите од неколку сезонски овошја.

                                                                                                         (Продолжува)