Седум главни причини за метаболички нарушувања

Кои се најдобрите помагачи за нормално функционирање на цревата.

Нутриционистката Светлана Фус објаснува дека бавниот метаболизам кај луѓето во повеќето случаи не е наследен фактор или последица на болести, туку е резултат на неправилна исхрана.

Таа посочува седум главни причини за метаболички нарушувања:

  • Недостаток на појадок
  • Недостаток на доволно течности
  • Нередовни оброци
  • Премногу храна
  • Вечера како главен оброк
  • Недоволно спиење и
  • Стрес

Фус ги советува луѓето со слични проблеми да додадат повеќе зеленчук, житарки и овошје во нивната исхрана.

“Тие треба да сочинуваат две третини од исхраната. Впрочем, ова се најдобрите помагачи или асистенти за нормално функционирање на цревата, прочистување на телото од токсини и важен извор на минерали, витамини и влакна“, потеницра специјалистот.

Таа, исто така, препорачува да се пие повеќе вода и воздржување од слатки, храна со скроб, брза храна и готова храна. Според неа, чувството на ситост после јадење треба да трае околу четири часа, а бројот на вакви оброци дневно треба да биде три до четири. Ова ќе избегне силен глад и, како резултат на тоа, прејадување.