Шест докажано здрави свежи сокови (2)

Соковите од свеж зеленчук и овошје делуваат најдетоксицирачки за организмот, кога се подготвени од зрели  плодови и кога се пијат веднаш штом се исцедат.

Друг вреден квалитет на соковите е тоа што тие можат да се пијат без ограничување на количината. Меѓутоа, за да има ефект, дневната доза не треба да биде помала од 600 мл сок. Нема горна граница – колку повеќе толку подобро.

Сурова калиумова „супа“

Многу видови зеленчуци се богати со калиум, особено морковите, целерот, магдоносот и спанаќот. За добрата апсорпција на калиумот соковите на овие зеленчуци треба да бидат користени сурови, без да се разредуваат со вода, за да може организмот да ги апсорбира и да го искористи калиум во неговиот природен состав. За лекување на болни,  калиумовата „супа“ е непроценлива. Ниту еден лек или суплемент нема да ви обезбеди толку многу органски алкални атоми, витамини и хормони потребни за обновување на телото како суровиот зеленчук и суровиот сок. Исцедете сок од наброениот зеленчук и пијте колку сакате.

Сок од пиперки

Овој сок содржи изобилство на силициум кој е неопходен за здравјето на ноктите и на коските. Во комбинација со сок од морков (од 25 до 50 % сок од пиперка) дава одлични резултати во чистење на кожата од флеки. Лицата кои имаат проблеми со гасови во цревата, со колики и грчеви можат да си ги олеснат симптомите со консумирање на до 500 мл дневно од овој сок и исто количество во комбинација со сок од морков и од спанаќ. Треба да се знае дека сокот е подобро да се пие на празен стомак во интервал од два до три часа.

Сок од цвекло

Ниту еден зеленчук не содржи толкав висок процент на калиум како листот на репката. Поради оваа причина, овој сок е одличен оброк за децата и за возрасните кои имаат проблеми со омекнување на коските и на забите. Мешањето на овој сок со сок од мроков и сок од глуварче се добива едно од најефикасните средства за зајакнување на забите и сите коскени ткива во телото. Мешавината на сок од моркови, спанаќ и репка се користи за лекување на хемороиди. Оваа мешавина треба да се консумира секојдневно по еден литар во траење од 30 дена.

Сок од морков

Во зависност од состојбата на човекот, сокот од суров морков може да се пие од половина до два литри на ден. Тој е најбогатиот извор на витамин А кој телото брзо го апсорбира. Овој сок содржи и големо количество на витамините Б, Ц, Д и К. Сокот го подобрува апетитот, варењето на храната и структурата на забите.

Жените доилки треба да пијат сок од морков за да го подобрат квалитетот на млекото. Со пиењето доволно сок од морков за време на бременоста, а главно во текот на последните неколку месеци, се намалува ризикот од развој на сепса при породувањето. Секојдневното консумирање до половина литар има многу подобар ефект за организмот отколку 12 г таблети калциум. Сокот од морков е природен лек за чир. Ја зголемува отпорноста на телото од инфекции на очите, грлото и на целиот организам. Овој сок го штити нервниот систем и нема конкуренција за зголемување на енергијата и силата. Понекогаш болестите на црниот дроб и цревата се предизвикани од отсуството на некои елементи содржани во сокот од суров морков. Ендокрините жлезди, особено надбубрежната и половите жлезди, имаат потреба од хранливи елементи содржани во сокот од морков. Сувата кожа, дерматитис (воспаление на кожата) и други кожни болести, исто така, се должат на недостиг на одредени елементи кои се содржат во морковите. Истото се однесува и за очните болести како конјунктивитис и др.

Кога сокот се подготвува од квалитетни моркови, тој станува богат со живи органски алкални елементи, како натриум и калиум. Исто така, содржи многу калциум, магнезиум, железо, а живите органски елементи на фосфорот, сулфурот, силициумот и хлорот чудесно се комбинираат со горенаведените елементи.