Што е напад на ПАНИКА-како да го совладате?!

Нападот на паника е епизода на интензивен страв со ненадеен почеток, кој трае од неколку минути до еден час. Има многу ментални и физички симптоми како што се болка во градите, отежнато дишење, гадење, вртоглавица, болка во градите и чувство на пропаст. Овие симптоми може да предизвикаат значителна загриженост кај луѓето бидејќи може да имитираат знаци на медицински проблеми како што се проблеми со срцето. Сепак, нападите на паника може да се појават кога не постои реална опасност или очигледна причина.

Нападот на паника е епизода на интензивен страв со ненадеен почеток, кој трае од неколку минути до еден час. Има многу ментални и физички симптоми како што се болка во градите, отежнато дишење, гадење, вртоглавица, болка во градите и чувство на пропаст. Овие симптоми може да предизвикаат значителна загриженост кај луѓето бидејќи може да имитираат знаци на медицински проблеми како што се проблеми со срцето. Сепак, нападите на паника може да се појават кога не постои реална опасност или очигледна причина.

Нападите на паника не се опасни по живот, но тие можат да бидат застрашувачки за лицето кое го доживува нападот и нивните најблиски. Овие напади можат да влијаат на квалитетот на вашиот живот, особено ако имате повеќекратни или неочекувани напади на паника.

Кои се знаците на напад на паника?
Нападот на паника обично започнува ненадејно и без предупредување. Типично, симптомите го достигнуваат својот врв за неколку минути и може да се чувствувате уморни и истрошени откако ќе се смири. Нападите на паника може да предизвикаат болка во градите и проблеми со дишењето што ги натера некои луѓе да побараат медицинска помош.

За да се дијагностицира како напад на паника, епизодата мора да има најмалку четири од овие симптоми истовремено:
Болка или непријатност во градите
Треска или чувство на топлина
Дереализација (чувство на нереалност) или обезличување (одвојување од себе)
Брзо чукање, треперење или чукање на срцето
Страв од умирање
Страв од губење контрола или „полудување“
Чувство на вртоглавица, нестабилност, зашеметеност или несвестица
Чувство на гушење
Гадење или абдоминална болка
Вкочанетост или чувство на пецкање
Чувства на отежнато дишење или гушење
Потење
Треперење или тресење

Симптомите на напад на паника исто така може да личат на други психијатриски состојби, како што се:
Агорафобија — изразен страв или избегнување на две или повеќе места или ситуации
Зависност од кофеин или никотин – високи дози на која било супстанција може да резултираат со зголемена анксиозност
Опсесивно-компулсивно растројство – опсесии кои често водат до размислувања или размислувања
Фобии – страв од одредени предмети или ситуации
Посттрауматско стресно растројство – вклучува емоции од претходни настани кои влијаат на моменталната ситуација
Раздвојување анксиозно растројство – страв од одвојување од фигури приврзаност
Социјално анксиозно растројство – страв од социјални ситуации

Дали треба да одам во собата за итни случаи ако имам напад на паника?
Во повеќето случаи, една епизода на напад на паника не бара итна медицинска помош. Сепак, важно е да разговарате за вашите симптоми со вашиот тим за здравствена заштита. Тие ќе ве проценат за медицински нарушувања кои можат да придонесат за вашите симптоми, како што се срцева аритмија, респираторни заболувања, белодробна емболија, нарушувања на тироидната жлезда, тумори на надбубрежните жлезди или несакани ефекти од лекови.

Која е разликата помеѓу напад на паника и панично растројство?
Лицето со тековни, неочекувани напади на паника кое поминува време грижејќи се за друг напад на паника може да има панично растројство. Луѓето со панични нарушувања може да се плашат да доживеат повеќе напади на паника и да живеат во постојана состојба на страв што влијае на квалитетот на нивниот живот. Честопати, толку многу ги менуваат своите однесувања и навики што им пречи на секојдневните активности. Ова може да резултира со тоа што лицето ги пропушта социјалните настани, училиште или работа.

Луѓето со панично растројство имаат напади на паника со ментални и физички симптоми. Нападите се случуваат без предупредување и може да траат од неколку минути до еден час.

Таквите луѓе исто така можат:
Грижете се дека ќе имате напади на паника во иднина.
Избегнувајте ситуации што може да предизвикаат напад на паника.
Побарајте медицинска нега во клиника или во Одделот за итни случаи кога ќе доживеете напад на паника.
Дали има тест за панично растројство?
Не. Нема тест, но вашиот здравствен тим може да утврди дали имате панично растројство или друга состојба врз основа на вашите симптоми. Може да имате целосен физички преглед, тест на крвта или психолошка евалуација за да разговарате за вашите симптоми, стравови, стрес и семејна историја.

Може ли да се лекуваат нападите на паника?
Да, третманот може да го намали интензитетот и зачестеноста на нападите на паника и паничното растројство.

Третманот може да вклучува:
Когнитивна бихејвиорална терапија
Обично, ова е првиот третман кој се нуди за напади на паника и панично растројство. За време на когнитивната бихејвиорална терапија, разговарате со психолог или советник за вашите искуства и учите како да реагирате поинаку на ситуации. Ова ве учи како подобро да се справите со вашите чувства и да ги надминете стравовите од ситуации што можеби сте ги избегнале поради напади на паника. Во некои случаи, можно е да се учествува во когнитивната бихејвиорална терапија виртуелно, како што е средба со терапевт онлајн или преку видео повик, наместо лично.

Лекови
Лековите можат да помогнат да се намалат симптомите поврзани со напади на паника и депресија. Постојат многу опции и ако еден лек не делува за вас, вашиот тим за здравствена заштита може да ве префрли на друг лек. Сите лекови имаат ризик од несакани ефекти, затоа разговарајте со вашиот тим за здравствена заштита за најдобриот избор за вашата ситуација.
Не треба да страдате сами или да избегнувате аспекти од животот поради напади на паника. Разговарајте со вашиот тим за здравствена заштита за вашите симптоми и за опциите за третман што можат да направат разлика.

Брајан Хеслер, М.Д., е психијатар по психијатрија и психологија во Алберт Леа, Минесота.

 

 

 

 

 

 

Извор:тука