Што мислите, дали правилно го јадете лукот?

Лукот е една од најмноќните билки на светот, а заради силните лековити својства, се употребува веќе илјадници години.

Лукот е редовен гостин во нашите менија, но и билка која ја користиме кога сме настинати или имаме грип. Во народот е познат како природен антибиотик, а дека навистина е лековит, потврдуваат и стручњаците. Во лукот се наоѓаат речиси стотина активни хемиски соединенија, а меѓу нив и неколку антиоксиданти – соединенија кои го намалуваат трошењето и оптоварувањето на телесните клетки.

„Уште не е целосно јасно како сите составни делови на лукот делуваат во телото, но тој навистина делува како антибиотик, средство за прочистување на дишните патишта, антиканцерогено, ги уништува габите и одредени вируси„, велат нутриционистите.

Лукот за своите лековити својства може да му се заблагодари на моќното соединение – алицин, со кој оваа билка брани од бактерии и габи. За најдобро да го искористите позитивното дејство на лукот, потребно е често и правилно да го консумирате.

  1. Пред консумација, задолжително згмечете го за да ја поттикнете ензимската реакција во која се создава алицинот.
  2. Секој ден треба да јадете најмалку три чешниња лук
  3. Најдобро е да го консумирате свеж
  4. Ако термички го обработувате, тоа нека биде кратко – не повеќе од 10 минути.