Што може да ни каже невронауката за умот на серискиот убиец?

На сериските убијци карактеристично им недостига емпатија за другите, заедно со очигледно отсуство на вина за нивните постапки. Во исто време, многумина можат да бидат површно шармантни, дозволувајќи им да ги намамат потенцијалните жртви во нивната мрежа на уништување.

Сериските убијци – луѓе кои  убиваат други – предизвикуваат одбивност, но и одредена доза на фасцинација кај пошироката јавност. Но, што може да ни каже модерната психологија и невронаука за тоа што може да се случува во главата на таквите поединци?

На сериските убијци карактеристично им недостига емпатија за другите, заедно со очигледно отсуство на вина за нивните постапки. Во исто време, многумина можат да бидат површно шармантни, дозволувајќи им да ги намамат потенцијалните жртви во нивната мрежа на уништување.

Едно објаснување за таквата когнитивна дисонанца е дека сериските убијци се индивидуи во кои коегзистираат два ума – едниот рационално јас, способен успешно да се движи низ сложеноста на прифатливото општествено однесување, па дури и шармот и заведувањето, другиот многу позлобен јас, способен од најнеискажливите и насилните дела врз другите. Ова гледиште беше моќен поттик во измислените портрети кои се движат од д-р Џекил и г-дин Хајд, до „Психо“ на Хичкок и поновиот филм „Сплит“. Сепак, има малку докази дека вистинските сериски убијци страдаат од дисоцијативно нарушување на идентитетот (ДИД), во кое поединецот има две или повеќе личности кои живеат заедно во нивниот ум, очигледно несвесни еден за друг.

„Неодамнешна студија за снимање на мозокот … покажа дека криминалните психопати ја намалиле поврзаноста помеѓу … мозочниот регион што ги обработува негативните стимули и оние што предизвикуваат страшни реакции“.

Наместо тоа, DID е состојба повеќе поврзана со жртвите, наместо со сторителите на злоупотреба, кои усвојуваат повеќе личности како начин да се помират со ужасите со кои се соочиле. Се разбира, сторителот на злоупотреба може да биде и жртва, а многу сериски убијци биле малтретирани како деца, но генерално се чини дека тие не се поделени личности, туку луѓе свесни за своите дела. И покрај ова, сигурно постои дихотомија во главите на таквите поединци, можеби најдобро персонифицирана од американскиот убиец Тед Банди, кој беше „шармантен, убав, успешен поединец [но исто така] садист, некрофил, силувач и убиец со нула каење. се гордееше со својата способност успешно да убива и да избегне апсење“.

Еден збунувачки аспект на умовите на сериските убијци е фактот дека им недостигаат – или можат да ги надминат – емоционалните одговори кои кај другите луѓе ни овозможуваат да ги идентификуваме болката и страдањето на другите луѓе како слични на нашите и да сочувствуваме со тоа страдање. . Можно објаснување за овој дефицит беше идентификувано во една неодамнешна студија за снимање на мозокот. Ова покажа дека криминалните психопати имале намалена поврзаност помеѓу амигдалата – мозочен регион кој ги обработува негативните стимули и оние кои предизвикуваат страшни реакции – и префронталниот кортекс, кој ги толкува одговорите од амигдалата. Кога поврзаноста помеѓу овие два региони е ниска, обработката на негативните стимули во амигдалата не се претвора во никакви силно почувствувани негативни емоции. Ова може да објасни зошто криминалните психопати не се чувствуваат виновни за своите постапки или тажни кога нивните жртви страдаат.

Сепак, сериските убијци, исто така, се чини дека поседуваат засилен емоционален нагон што води до нагон да се повредат и убиваат други човечки суштества. Оваа очигледна противречност во емоционалните одговори сè уште треба да се објасни на невролошко ниво. Истовремено, не треба да ги игнорираме општествените влијанија како важни фактори во развојот на ваквите контрадикторни импулси. Се чини дека е можно сериските убијци некако научиле да ги гледаат своите жртви како чисто предмет што треба да се злоупотребува, па дури и како склоп на неповрзани делови. Ова може да објасни зошто некои убијци имаат секс со мртви жртви, па дури и ги претвораат нивните тела во корисни или украсни предмети, но не објаснува зошто тие изгледаат толку натерани да ги повредат и убиваат своите жртви. Едно објаснување за вториот феномен е дека многу сериски убијци се несигурни поединци кои се чувствуваат принудени да убијат поради морбиден страв од отфрлање. Во многу случаи, стравот од отфрлање се чини дека е резултат на тоа што некој родител бил напуштен или злоупотребен. Таквиот страв може да го натера новиот сериски убиец да сака да ги елиминира сите предмети на нивната љубов. Можеби ќе веруваат дека со уништување на личноста што ја посакуваат, можат да ја елиминираат можноста да бидат напуштени, понижени или на друг начин повредени, како што биле во детството.

Се чини дека на сериските убијци им недостига чувство за социјална совест. Преку нашите родители, браќа и сестри, наставници, врсници и други поединци кои влијаат на нас додека растеме, учиме да разликуваме добро од погрешно. Тоа е она што нè спречува да се вклучиме во антисоцијално однесување. Сепак, сериските убијци се чини дека чувствуваат дека се ослободени од најважната социјална санкција од сите – не одземање на животот на друга личност. На пример, Ричард Рамирез, кој медиумите го нарекоа „Ноќен демнач“, на неговото судење тврдеше дека „не ме разбираш. Од вас не се очекува. Вие не сте способни за тоа. Јас сум надвор од твоето искуство. Јас сум над доброто и злото…

Џон Парингтон е вонреден професор по молекуларна и клеточна фармакологија на Универзитетот во Оксфорд и туториал соработник по медицина на колеџот Ворчестер, Оксфорд. Неговата последна книга, Mind Shift (OUP, 2021), се базира на најновите истражувања на човечкиот мозок за да покаже како тој неверојатно се разликува од оние на другите животни во неговата структура и функција на молекуларно и клеточно ниво.

Парингтон е автор и на Подлабокиот геном (OUP, 2015) и Редизајнирање на животот (OUP, 2016). Тој има објавено над 100 рецензирани статии во научни списанија, вклучувајќи ги Nature, Current Biology, Journal of Cell Biology, Journal of Clinical Investigation, The EMBO Journal, Development, Developmental Biology и Human Reproduction.

Извор:целиот артикл тука