Јадењето спанаќ може да биде од корист за здравјето на очите, да го намали оксидативниот стрес, да помогне во спречување на рак и намалување на нивото на крвниот притисок.
Спанаќот (Spinacia oleracea) е зелен лиснат зеленчук кој потекнува од Персија.
Припаѓа на семејството амаранти и е поврзан со цвеклото и киноата. Уште повеќе, се смета за многу здрав, бидејќи е преполн со хранливи материи и антиоксиданси.
Постојат многу начини за подготовка на спанаќ. Можете да го купите конзервиран или свеж и да го јадете варен или сиров. Вкусен е и како самостојно јадење или во други јадења.
Нутриционистички факти
Нутриционистичките факти за 100 грама суров спанаќ се:
Калории: 23
Вода: 91%
Протеини: 2,9 грама
Јаглехидрати: 3,6 грама
Шеќер: 0,4 грама
Влакна: 2,2 грама
Маснотии: 0,4 грама
Јаглехидрати
Повеќето од јаглехидратите во спанаќот се состојат од влакна, кои се неверојатно здрави.
Спанаќот содржи и мали количини шеќер, најмногу во форма на гликоза и фруктоза.
Влакна
Спанаќот е богат со нерастворливи влакна, кои може да го зајакнат вашето здравје на неколку начини .
Додава масовност на столицата додека храната минува низ вашиот дигестивен систем. Ова може да помогне да се спречи запек.
Спанаќот е одличен извор на многу витамини и минерали, вклучувајќи:
Витамин А. Спанаќот е богат со каротеноиди, кои вашето тело може да ги претвори во витамин А.
Витамин Ц. Овој витамин е моќен антиоксиданс кој го промовира здравјето на кожата и имунолошката функција.
Витамин К1. Овој витамин е неопходен за згрутчување на крвта. Имено, еден лист спанаќ содржи повеќе од половина од вашите дневни потреби.
Фолна киселина. Исто така познат како фолати или витамин Б9, ова соединение е од витално значење за бремените жени и од суштинско значење за нормална клеточна функција и раст на ткивото.
Железо. Спанаќот е одличен извор на овој есенцијален минерал. Железото помага да се создаде хемоглобин, кој носи кислород во ткивата на вашето тело.
Калциум. Овој минерал е неопходен за здравјето на коските и клучна сигнална молекула за вашиот нервен систем, срце и мускули.
Спанаќот содржи и неколку други витамини и минерали, вклучувајќи калиум, магнезиум и витамини Б6, Б9 и Е.
Спанаќот содржи неколку важни растителни соединенија, вклучувајќи:
- Лутеин. Ова соединение е поврзано со подобрување на здравјето на очите.
Кемпферол. Овој антиоксиданс може да го намали ризикот од рак и хронични болести. - Нитрати. Спанаќот содржи големи количини на нитрати, кои може да го поттикнат здравјето на срцето.
- Кверцетин. Овој антиоксиданс може да спречи инфекција и воспаление. Спанаќот е еден од најбогатите диететски извори на кверцетин.
- Зеаксантин. Како и лутеинот, зеаксантинот исто така може да го подобри здравјето на очите.
Спанаќот е исклучително здрав и поврзан со бројни здравствени придобивки.
Се покажува дека спанаќот го подобрува оксидативниот стрес, здравјето на очите и крвниот притисок.Слободните радикали се нуспроизводи на метаболизмот. Тие можат да предизвикаат оксидативен стрес, кој предизвикува забрзано стареење и го зголемува ризикот од рак и дијабетес .Сепак, спанаќот содржи антиоксиданси, кои се борат против оксидативниот стрес и помагаат да се намали штетата што ја предизвикува. Една студија во осум здрави луѓе покажа дека спанаќот помага да се спречи оксидативното оштетување. Иако оваа студија беше прилично мала, нејзините наоди се поткрепени со други истражувања на животни и луѓе.
Здравје на очите
Спанаќот е богат со зеаксантин и лутеин, кои се каротеноиди одговорни за бојата во некои зеленчуци.
Човечките очи исто така содржат големи количини на овие пигменти, кои ги штитат вашите очи од штетата предизвикана од сончевата светлина.
Дополнително, неколку студии покажуваат дека зеаксантинот и лутеинот делуваат на спречување на макуларна дегенерација и катаракта, кои се главните причини за слепило.
Овие соединенија може дури и да можат да ја поништат постоечката штета .
Превенција на рак
Спанаќот содржи две компоненти, MGDG и SQDG, кои може да го забават растот на ракот.
Во една студија, овие соединенија помогнаа да се забави растот на туморот во грлото на матката на една личност. Тие, исто така, ја намалија големината на туморот.
Неколку човечки студии го поврзуваат консумирањето спанаќ со намален ризик од рак на простата. Јадењето на оваа лиснато зелена боја, исто така, може да помогне во спречување на рак на дојка .
Слично на тоа, една студија за животни забележува дека спанаќот може да го потисне формирањето на рак .
Дополнително, спанаќот содржи големи количини на антиоксиданси, кои исто така може да се борат против ракот.
Крвен притисок
Спанаќот содржи високи количини на нитрати, кои се покажаа дека помагаат во умерените нивоа на крвниот притисок и го намалуваат ризикот од срцеви заболувања.
Една студија во 27 луѓе покажа дека јадењето спанаќ ефикасно го намалува нивото на крвниот притисок. Неколку други студии забележале слични ефекти, што укажува дека спанаќот го подобрува здравјето на срцето.
Потенцијални негативни страни
Спанаќот генерално се смета за многу здрав. Сепак, тоа може да предизвика негативни ефекти кај некои поединци.
Камења во бубрезите
Камењата во бубрезите се предизвикани од акумулација на киселина и минерални соли. Најчеста сорта се калциумовите камења, кои се состојат од калциум оксалат.
Спанаќот е богат и со калциум и со оксалати, така што луѓето кои се изложени на висок ризик да развијат камења во бубрезите треба да го ограничат нивниот внес.
Засирување на крвта, коагулација
Спанаќот е богат со витамин К1, кој извршува неколку функции во вашето тело, но е најпознат по својата улога во згрутчувањето на крвта.
Како таков, може да се меша со лекови за разредување на крвта. Луѓето кои земаат разредувачи на крв, како што е варфарин, треба да се консултираат со својот лекар пред да јадат големи количини спанаќ
РЕЗИМЕ
Луѓето кои се склони кон бубрежни камења можеби ќе сакаат да избегнуваат спанаќ. Оваа лиснато зелена боја е исто така многу богата со витамин К1, што може да биде проблем за луѓето кои користат средства за разредување на крвта..
Извор:https://www.healthline.com/nutrition/foods/spinach#bottom-line