Стручни совети

Д-р сци. Сајковски открива што е синдром на ненадејна смрт кај дете – СИДС!?

СИДС (Синдром на ненадејна смрт кај дете - SIDS Sudden Infant Death Syndrome) е состојба на необјаснета смрт, најчесто кај дете во сон, кај навидум здраво бебе, а најчесто на возраст под една година....

Ацевски, доктор на фармацевтски науки: Основната премиса на законот за паралелен увоз на лекови...

Паралелниот увоз на лекови беше воведен како поука од ЕУ регулативата, обидувајќи се да го прекопираме моделот на паралелна трговија, со кој модел се воспостави еден систем на функционирање помеѓу ЕУ земјите, кој понуди...

Д-р Хаџи Антоновски: По дома децата треба да одат боси, а не во обувки!

Кога темата е раното развивање на детското стапало најбитно е движењето. Многу малку од деформитетите на стапалото се вродени, најголем дел се стекнати поради неактивност, лоши навики и обувки. Зимскиот период и ладното време,...

Доц. д-р Ставриќ и д-р сци. Сајковски: Како се произведува млекото во градата и...

    Пишуваат: Д-р сци. Александар Сајковски, педијатар и доц. д-р Катарина Ставриќ, имунолог- педијатар   Уште пред породувањето, телото на мајката се подготвува за создавање на млеко. Кожата на градата станува поеластична, а брадавките и ареолата потемни....

Интервју со д-р Сузана Јовановска – Илиева: Депресијата често е продром во појавата на...

„Лекувањето на депресија не значи дека ќе се превенира 100 % појава на деменција. Меѓутоа со лекување на депресијата го подобруваме квалитетот на животот на поединецот и со самото тоа што е подобрен е...

Д-р сци. Сајковски: Децата родени со царски рез остануваат без добрите лактобацили

ДЕЦАТА РОДЕНИ СО ЦАРСКИ РЕЗ ОСТАНУВААТ БЕЗ ДОБРИТЕ ЛАКТОБАЦИЛИ - токму ова го отвора прашањето - Кој е најдобриот начин на породување? Најважната работа што се случува со микробиомот на еден човек е она што се...

Проф. д-р Џолев: Најчеста повреда на коленото – Повреда на менискуcи  

Коленото е најголем зглоб во човечкото тело, најсложен и најнезаштитен, па оттука и најизложен на повреди, во споредба со сите други зглобови. Причини за тоа има неколку... и тоа; комплицираната градба, како што е...

Проф. д-р Докиќ како против аерозагадувањето?! Бидете внимателни – носете маски, не проветрувајте и...

Од што се состои загадениот воздух и што сè отровните честички може да предизвикаат во организмот? Како да се заштитиме? Која е најранливата категорија? Кои се симптомите дека нешто се случува во респираторниот тракт...

Ацевски, доктор на фармацевтски науки: Фармакоекономијата е решение за зголемување на ефективноста во алокацијата...

Високите цени на лековите и зголемените трошоци за лекови и лекување се сериозен проблем со кој се среќаваат земјите во развој. Според неколку истражувања, половина од популацијата во земјите во развој има недостаток дури...

Проф. д-р Нетковски: Антибиотици не се користат во лекување настинка

Настинката (Coryza, Common cold, Rhinitis acutavirosa) претставува една од најчестите инфекции на горно-респираторниот тракт со доминантна афекција на носот и параназалните синуси, карактеристична за есенско-зимскиот период од годината. Кај возрасните се појавуваат просечно 2-3...

НАЈНОВИ ВЕСТИ