Стручни совети

Д-р Даница Поповска: Чувството на печење и жарење под гипсот може да укажува на...

При свежи повреди, или непосредно по операција, делот од телото што е во гипс продолжува да отекува и по поставувањето на гипсот. При тоа може да се појави чувство дека гипсот е тесен. Поради...

Историја на инсулинот

Зборот инсулин за прв пат е употребен 1908 година кога белгискиот научник Жан де Мајер на супстанцата што ја произведува панкреасот и дал име по латинскиот збор insula – што значи остров. Во 1921...

Aсс. д-р Јорданчо Иванов: Нелекувани инфекции во бременоста може да доведат до спонтан абортус,...

Инфекциите кои може да се јават во бременоста, можат да поминат незабележано, а можат да направат и оштетувања, како на плодот, така и на здравјето на идната мајка. За да се добие здрав плод...

Д-р сци. Сајковски: ПАТНА АПТЕКА – Што ви треба на одмор (од лекови) за...

Летниот одмор е еден од најубавите и највозбудливи периоди во животот на секое дете. Без оглед дали го поминувате на море, езеро или планина децата го доживуваат со посебен приод и страст. Но често...

Лекување на Кроновата болест (4)

Генерално, постојат два пристапа во лекувањето на благите до умерени форми на Кроновата болест. Тоа се step up и top down терапевтските можности. Step up терапијата вообичаено стартува со  помалку  потентни  медикаменти  и често...

Проф. д-р Злате Стојаноски: Појавата на мултирезистентни соеви на бактерии – горечки проблем во...

Појава на мултирезистентни соеви на бактерии Појавата на мултирезистентни соеви на бактерии претставува горечки проблем во светски рамки. Кај нас, за среќа, имаме почетоци на појава на некои инцидентни примери на мултирезистентни бактерии. Тоа не...

Современ прирачник за пациенти со Diabetes mellitus: Правилен состав на храната – АЛКОХОЛ (16)

Шеќерната болест е едно од најмасовните страдања на современиот човек, која лесно се дијагностицира и со правилна едукација одлично се превенира и се контролира. Овој прирачник, пред сé, е наменет за лицата со дијабетес...

Проф. д-р  Тереса Аларкон: Лицата со хеликобактер пилори инфекција имаат многу поголема шанса да добијат...

„Речиси секој втор човек има некакви тегоби со желудникот. Некои се жалат на често подждригнување, други дека ги измачуваат киселини, трети дека имаат болка, печење или жарење во пределот на желудникот, некои, пак, велат...

Д-р Даница Поповска: Постапување со гипс или лонгета

Гипсевите и лонгетите служат за заштита и поддршка на повредените коски и меки ткива на различни делови од телото. При скршеници, скршените коски се местат во правилна положба доколку се разместени, а потоа се...

Д-р сци. Александар Сајковски: COXSACKIE ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ – Актуелна реалност

Што се Coxsackie вируси? Coxsackie вирусот е член на групата на т.н. Picornaviridae семејство на вируси во геномот на Ентеровируси. Coxsackie вирусот е поттип член на ентеровирусите, кој има еден ланец на рибонуклеинска киселина (RNA)...

НАЈНОВИ ВЕСТИ