Три вида намирници со кои луѓето го почнуваат денот: Дали се навистина здрави и хранливи?

Место ограничување на исхраната и одбегнување на омилената храна, дебелината може да се спречи ако предност да му се даде на квалитетот, а не на квантитетот на оброкот,  вели доктор Ана-Лена Вуринен.

 Оние кои се обидуваат да загубат некој килограм или да ја одржат тежината здрава јадат оброци со ограничено количество намирници. Ваквата исхрана тешко е да се одржи на долги патеки и затоа луѓето со текот на времето повторно се дебелат. Од друга страна, луѓето кои одржуваат здрава тежина без откажување се неисцрпен извор за истражувачите.

VTI Technical Reaserch Centre од Финска ги проучувал прехранбените навики на 147 здрави лица со здрава тежина во период од четири месеци. Истражувачите на чело со доктор Ана-Лена Вуринен,откриле дека здравите луѓе за појадок обично јадат три вида намирници.

Овошјето било најпопуларен избор за 51 процент од испитаниците, млечните производи за 41 процент, додека консумирањето овесни снегулки или мусли го избрале 33 отсто од учесниците во истражувањето.

Иако лебот и пекарските производи се сметаат за извор на непотребни калории, дури 32 отсто од испитаниците го почнуваат денот со овој вид храна.

Најинтересно од се, само 26 проценти од испитаниците признале дека со појадокот пијат кафе, додека остатокот  (74 отсто) одат на работа и ги обавуваат своите обврски без производи кои содржат кофеин.

Место ограничување на исхраната и одбегнување на омилената храна, дебелината може да се спречи ако поединец научи да ги слуша потребите на својот организам, а предност да му даде на квалитетот, а не на квантитетот на оброкот, ги појаснила резултатите доктор Ана-Лена Вуринен.