Црвениот кромид помага во регулирање на шеќерот

Консумирањето црвен кромид е добар начин да се помогне во лекувањето на дијабетес тип 2, но исто така и метаболички синдром

Црвениот кромид содржи хром, минерал кој влијае на факторот за толеранција на гликоза, кој е одговорен за подобрување на производството на инсулин. На овој начин, црвениот кромид помага да се регулира нивото на шеќер во крвта.

Консумирањето црвен кромид е добар начин да се помогне во лекувањето на дијабетес тип 2, но, исто така, и метаболички синдром.

Според сите студии кои се занимавале со својствата на црвениот кромид, тој има хипогликемиски ефект и затоа се советува во исхраната на оние кои страдаат од дијабетес

Црвениот кромид е богат со биофлавоноид кверцетин, кој е добар во борбата против алергии, воспаление, рак и срцеви заболувања. Се смета за крал на биофлавоноидите.

Исто така, истражувањата покажале дека црвениот кромид содржи и антоцијанини – растителни пигменти кои го подобруваат дејството на кверцетинот, но се борат и против слободните радикали кои можат да доведат до рак, срцеви заболувања, дијабетес и воспалителни состојби.

Антоцијанините се заслужни за црвени, сини, виолетови и црни нијанси на бројни овошја и зеленчук. Затоа и нутриционистите препорачуваат избор на богато обоени овошје и зеленчук, кои се одлични во борбата против ракот.