ЦВЕКЛО: Го чисти црниот дроб, го намалува холестеролот, ја лекува анемијата…

Цвеклото го зајакнува имунитетот, го подобрува протокот на крв, го чисти телото и ги убива клетките на ракот

Цвеклото е многу здраво и затоа треба почесто да се јаде или да се консумира неговиот сок. Доколку не ви се допаѓа вкусот, во сокот од цвекло може да додадете сок од јаболко, кој ќе го ублажи неговиот вкус.

Цвеклото го зајакнува имунитетот, го подобрува протокот на крв, го чисти телото и ги убива клетките на ракот. Исклучително е моќно во лекувањето на ракот и спречување на истиот.

Цвеклото е богато со витамини, влакна, минерали и други основни состојки.

Цвеклото е богато со калиум и затоа е добро за срцето.

Го намалува високото ниво на холестерол во крвта и крвниот притисок.

Добро е за цревата, бидејќи спречува запек.

Го чисти црниот дроб

Токму поради состојките што ги содржи, цвеклото е одлично за црниот дроб, го чисти и ја подобрува неговата функција.

Анемија

Поради витамините што ги содржи, одличен е во лекување и спречување на воспаленијата. Исто така, ја подобрува крвната слика и затоа се препорачува кај пациенти со анемија.

Бременост

Во бременоста се препорачува негова консумација, бидејќи поради неговите состојки спречува создавање на дефекти кај децата. Се разбира, консумацијата треба да биде во умерени количини.