Уремијата-акумулација на токсини во вашата крв

Уремијата е акумулација на токсини во вашата крв. Тоа се случува кога бубрезите престануваат да ги филтрираат токсините преку урината. Уремијата е често знак на краен стадиум на бубрежна (бубрежна) болест. Третманите вклучуваат лекови, дијализа и операција за трансплантација на бубрег. Ако не се лекува, уремијата може да доведе до сериозни здравствени проблеми или смрт.

Уремијата е акумулација на токсини во вашата крв. Тоа се случува кога бубрезите престануваат да ги филтрираат токсините преку урината. Уремијата е често знак на краен стадиум на бубрежна (бубрежна) болест. Третманите вклучуваат лекови, дијализа и операција за трансплантација на бубрег. Ако не се лекува, уремијата може да доведе до сериозни здравствени проблеми или смрт. 
Што е уремија?
Уремијата е опасна состојба која се јавува кога отпадните производи поврзани со намалената функција на бубрезите се наталожуваат во вашата крв. Уремија значи „урина во крвта“ и се однесува на ефектите од акумулацијата на отпадниот производ. Тоа влијае на целото тело.

Уремијата најчесто се јавува поради хронична бубрежна болест (ХББ) која може да доведе до краен стадиум на бубрежна (бубрежна) болест (ESKD), но може да се појави и брзо што доведува до акутна бубрежна повреда и инсуфициенција (АКИ) што е потенцијално реверзибилна. Уремијата може да предизвика сериозни здравствени компликации како што се акумулација на течности, електролити, хормонски и метаболички проблеми. Ако не се лекува, уремијата е обично фатална и секогаш била така пред да бидат достапни дијализата и трансплантацијата.

Кој е изложен на ризик од уремија?
Луѓето со ХББ се изложени на најголем ризик за уремија. ХББ може да се должи на заболување во бубрезите или погенерализирана болест. Во Соединетите Американски Држави, ХББ најчесто е резултат на:

Дијабетес мелитус.
Висок крвен притисок.
Гломерулонефритис (ГН) (оштетување на филтрите во бубрезите).
Полицистична бубрежна болест (ПКД) (предизвикана од цисти или кеси исполнети со течност, во или околу бубрезите).
Симптоми и причини


Што предизвикува уремија?
Здравите бубрези го филтрираат отпадот и течностите од вашето тело преку урината. Бубрезите помагаат во одржување на нормално ниво на киселини, електролити и хормони како што се витамин Д и еритропоетин (ЕПО). Оштетените бубрези не работат добро, дозволувајќи повеќе токсини да се наталожат во вашата крв. Повеќето луѓе се чувствуваат лошо кога функцијата на бубрезите е помала од 15% (15 ml/min) од нормалната и треба да започнат со дијализа кога функцијата е помала од 10% (10 ml/min) од нормалната. Лабораториските студии ги следат хемикалиите кои се покачени кај уремија но не мора да биде причинска:

Креатинин (отпаден производ произведен во мускулите и во диететските протеини).
Уреа (отпадниот производ формиран во црниот дроб како протеин се разградува).
Проценка на целокупната бубрежна функција со помош на формула ( eGFR – ml/min).
Фаза на ХББ од 1 до 5 врз основа на податоци за eGFR од Националната бубрежна фондација со дијализа која обично започнува во стадиум 5.


Кои се симптомите на уремија?
Симптомите на уремија вклучуваат:

Когнитивна дисфункција (проблеми со размислување и паметење).
Замор.
Скратен здив од акумулација на течност.
Губење на апетит.
Мускулни грчеви.
Гадење и повраќање.
Чешање.
Необјаснето губење на тежината.
Во многу тешки случаи, симптомите може да вклучуваат уремичен фетор (мирис сличен на урина при здивот или метален вкус во устата) и уремичен мраз (жолто-бели кристали на кожата поради уреа во потта).

Кои се компликациите на уремијата?
Уремијата може да предизвика сериозни компликации доколку не се лекува. Вашето тело може да акумулира вишок киселина или нерамнотежа на хормони и електролити – особено за калиум – што може да влијае на срцето. Овие проблеми можат да влијаат на вашиот метаболизам или на процесот на вашето тело да ја претвора храната во енергија. Насобраните токсини во крвта исто така може да предизвикаат калцификација (зацврстување) на крвните садови. Калцификацијата доведува до проблеми со коските, мускулите и срцето и крвните садови. Други компликации на уремијата може да вклучуваат:

Ацидоза (премногу киселина во крвта).
Анемија (премалку здрави црвени крвни зрнца).
Висок крвен притисок.
Хиперкалемија (премногу калиум во крвта).
Хиперпаратироидизам (премногу калциум и фосфор во крвта што доведува до покачени нивоа на паратироиден хормон и абнормалности на коските).
Хипотироидизам (неактивна тироидна жлезда).
Неплодност (неможност да забремените).
Неухранетост (недостаток на хранливи материи во вашето тело).’


Дополнителни компликации на уремија може да вклучуваат:

Белодробен едем (течност во вашите бели дробови).
Неисправна функција на тромбоцитите и згрутчување на крвта што доведува до крварење
Уремична енцефалопатија (намалена функција на мозокот поради акумулација на токсини).
Ангина (болка во градите).
Атеросклероза (стврднати артерии).
Срцева слабост.
Болест на срцевите залистоци.
Перикарден излив (течност околу срцето).
Мозочен удар.
Дијагноза и тестови


Како се дијагностицира уремија?
Вашиот давател на здравствена заштита:

Ги проценува вашите симптоми.
Врши физички преглед.
Ја прегледува вашата здравствена историја, особено здравјето на бубрезите и вашата семејна историја.
Ги разгледува лабораториските тестови споменати погоре. Крвните тестови за креатинин и BUN му помагаат на вашиот лекар да потврди дијагноза на уремија. Овие тестови ја проверуваат вашата крв за високи нивоа на отпадни производи. Тие исто така користеа за да ја проценат вашата стапка на гломеруларна филтрација (eGFR). Оваа стапка ја мери функцијата на бубрезите.
Ултразвукот на бубрезите ја проверува формата и големината на вашите бубрези и бара лузни. Ултразвукот исто така може да открие блокади на бубрезите, како што се камења во бубрезите или повреди. Може да бидат потребни дополнителни тестови во одредени ситуации.

Менаџмент и третман
Како се лекува уремија?
Дијализата (процедура за чистење на крвта) е најчестиот третман за уремија. Постојат два вида на дијализа. Хемодијализата користи машина за филтрирање на крвта надвор од телото. Перитонеалната дијализа ја користи слузницата на вашиот стомак и специјална течност за филтрирање на крвта.

Можеби ќе ви треба трансплантација на бубрег ако уремијата е резултат на краен стадиум на бубрежна (бубрежна) инсуфициенција. Трансплантацијата го заменува оштетениот бубрег со донорски бубрег или од жив или од починат дарител.

Вашиот давател на здравствена заштита може да препорача суплементација на железо за анемија, замена на додатоци на ЕПО, калциум и витамин Д, врзива за фосфор земени со оброците за да се спречи губење на коскената маса поради хиперпаратироидизам. Треба да се контролира крвниот притисок и да се решат сите ризици за срцеви заболувања. Мора да се управуваат и со други основни медицински проблеми.

Дали има храна или лекови што треба да ги избегнувам?
Разговарајте со вашиот давател на здравствена заштита или диететичар пред да ја промените вашата исхрана или да земете лекови или додатоци. Одредени лекови треба да се прилагодат или избегнуваат и вашиот давател на здравствена заштита може да ви помогне да направите безбеден избор. Најчесто се користи генерално добра исхрана со низок внес на натриум и калиум. Луѓето со уремија треба да внимаваат на внесот на калиум, фосфати, натриум и протеини.

Превенција
Како можам да спречам уремија?
Луѓето со краен стадиум на бубрежна болест треба да имаат редовна дијализа за да ги задржат токсините под контрола. Ако имате хронична бубрежна болест, можеби ќе можете да ја спречите или одложите прогресијата на болеста со:

Контрола на вашиот крвен притисок, дијабетес или други медицински проблеми.
Земање на лекови што ви препишале.
Избегнувајте лекови кои може дополнително да ги оштетат вашите бубрези.
Јадење здрава исхрана за срце.
Вежбање.
Одржување здрава тежина.
Откажување од пушење.
Outlook / Прогноза
Какви се изгледите за луѓето со уремија?
Уремијата обично бара дијализа и внимателно следење. Тешка уремија може да доведе до кома или смрт. Најчеста здравствена компликација кај луѓето со уремија е срцевата болест.

Живеење со
Кога треба да контактирам со мојот давател на здравствена заштита за уремија?
Уремијата може да биде итна медицинска помош. Побарајте помош ако вие или некој друг со бубрежни проблеми покажува знаци на:

Ненормално однесување.
Болка во градите.
Когнитивна дисфункција.
Конфузија.
Тешкотии со дишењето.
Дезориентација (не знаејќи каде сте).
Поспаност.
Екстремен замор.
Гадење и повраќање.

Уремијата е резултат на акумулација на токсини во вашата крв. Тоа е знак за тешка бубрежна дисфункција, како што е краен стадиум на бубрежна болест. Уремијата е сериозна медицинска состојба. Може да предизвика нерамнотежа на хормоните, метаболички проблеми, па дури и смрт. Лековите може да ублажат некои симптоми на уремија. Но, на некој со уремија му треба тековна дијализа или операција за трансплантација на бубрег.