Вагинално крвавење-симптоми, дијагноза и третман

Вагинално крварење може да биде симптом на менструација или да биде предизвикано од медицински состојби, хормонални промени или бременост. Симптомите на вагинално крварење често може да се третираат со лекови како апчиња за контрацепција.

Вагинално крварење може да биде симптом на менструација или да биде предизвикано од медицински состојби, хормонални промени или бременост. Симптомите на вагинално крварење често може да се третираат со лекови како апчиња за контрацепција.

Што е вагинално крварење?
Вагинално крварење е секое крварење од вашата вагинална област. Може да се однесува на крварење поврзано со менструацијата или крварење кое не е поврзано со менструацијата, како на пример од траума или медицинска состојба. Во повеќето случаи, вагинално крварење се однесува на крварење кое не е поврзано со менструацијата (вашата менструација).

Вагинално крварење обично се дефинира како секое крварење од вашата вагина што не е дел од менструалниот период. Постојат многу причини поради кои може да имате крварење. Во повеќето случаи, тоа не е опасно по живот и не е причина за загриженост. Повеќето вагинално крварење може да се припишат на медицински состојби, бременост или хормонални промени. Разговарајте со вашиот давател на здравствена заштита ако крварите од вагината, а не за време на менструацијата. Тие можат да ги проценат вашите симптоми, да направат испит и да нарачаат дополнителни тестови за да се утврди причината за вашето крварење.

Крварење помеѓу менструацијата или крварење надвор од нормален менструален циклус е абнормално (неправилно) вагинално крварење. Овој тип на крварење може да биде случаен, невозможно да се предвиди и може да биде придружен со болка или други симптоми. Вагинално крварење кое не е предизвикано од менструацијата може да биде предизвикано од многу фактори како што се:

Здравствени или медицински состојби.
Лекови.
Бременост.
Хормони.
Менопауза.
Повреда или траума.
Инфекција.

Може да почувствувате дамки или вагинално крварење во одреден момент од вашиот живот. Обично, тоа не е причина за загриженост. Сепак, треба да бидете оценети од давател на здравствена заштита за да бидете сигурни. Во некои случаи, вагинално крварење е знак за сериозна состојба.

Кој има поголема веројатност да доживее вагинално крварење?
Невообичаено вагинално крварење може да се појави на која било возраст. Кога некое лице за првпат ќе почне да има менструации, тие не секогаш може да се појават според редовен распоред. Истото важи и во годините пред менопаузата. Во ова време на перименопауза, бројот на денови помеѓу менструацијата може да се промени, да се прескокне целосно или крварењето може да биде невообичаено обилно или слабо.


Што предизвикува вагинално крварење?
Постојат многу причини за вагинално крварење освен менструацијата. Секогаш треба да работите со давател на здравствена заштита за да ја утврдите причината за вашето крварење. Некои од почестите причини се медицински состојби, хормони и компликации од бременоста.

Медицински состојби
Рак на женскиот репродуктивен систем: Тие може да вклучуваат рак на грлото на матката, ендометриумот (поставата на матката), јајниците или јајцеводите.
Нарушувања на крварење: Проблемот со нормалното згрутчување на крвта може да биде резултат на наследна состојба како хемофилија или фон Вилебрандова болест, низок број на црвени крвни зрнца (тромбоцитопенија), недостаток на витамин К (кој му помага на телото да создава фактори за коагулација на крвта) или како несакан ефект на лекови (како што се разредувачи на крв).
Хипотироидизам: Неактивната тироидна жлезда може да ги прекине нормалните менструални циклуси.
Матка фиброиди: не-канцерогени израстоци кои се развиваат од мускулното ткиво на вашата матка. Нивната големина, број, стапка на раст и локација во вашата матка може многу да се разликуваат.
Аденомиоза: состојба кога слузницата на вашата матка расте низ ѕидот на матката.
Матка (ендометријален) полипи: прекумерен раст на клетките на слузницата на вашата матка. Полипите обично не се канцерогени, но некои може да се развијат во преканцерозни полипи.
Тежок цервицитис: Цервицитис е воспаление или инфекција на грлото на матката.
Ендометријална хиперплазија: ендометриумот станува премногу дебел, обично поради хормонална нерамнотежа на естроген и прогестерон. Оваа состојба не е канцерогена, но во некои случаи може да доведе до рак на вашата матка.
Хормони
Ановулација: Нарушувањето или неуспехот на вашите јајници може да се должи на нарушување на самите јајници или поради проблем во тоа како мозокот им сигнализира на жлездите кои ја контролираат овулацијата.
Хормонални апчиња за контрацепција: Некои луѓе доживуваат пробивно крварење додека земаат орални контрацептиви. Проблемот има тенденција да се реши сам.
Синдром на полицистични јајници: Вид на хормонална нерамнотежа што предизвикува неправилни менструации, зголемување на телесната тежина, акни и прекумерен раст на косата.

Компликации на бременоста
Ектопична бременост: Бременост во која оплодената јајце клетка расте надвор од вашата матка, обично во фалопиевите туби.
Плацентарна абрупција: Одвојување на плацентата (вреќата што содржи фетус) од ѕидот на вашата матка.
Плацента превиа: кога плацентата лежи ниско во матката и делумно или целосно го покрива грлото на матката (отворот кон матката).
Предвремено породување: породување кое се јавува пред 37-та недела од бременоста.
Спонтан абортус: губење на бременоста пред 20-та недела.

Други можни причини
Уреди за контрола на раѓање: Користењето уреди за контрола на раѓање, како што е интраутериниот уред (ИУВ) може да предизвика дамки.
Хормонска заместителна терапија: третман кој се користи за ублажување на симптомите на менопауза.
Инфекција: Ова може да се случи во карличната празнина или уринарниот тракт. Може да вклучува и крварење предизвикано од сексуално преносливи инфекции (СПИ).
Повреда: Повреда на или туѓ предмет во вашата вагина.
Цервикална или ендометријална биопсија: Биопсијата е процедура каде што ткивото се отстранува од грлото на матката или матката и се испитува за проблеми.

Дали стресот може да предизвика вагинално крварење?
Да, стресот може да влијае на нивото на вашите хормони и да придонесе за неправилно вагинално крварење или нередовна менструација.

Дали стресот може да предизвика вагинално крварење?
Да, стресот може да влијае на нивото на вашите хормони и да придонесе за неправилно вагинално крварење или нередовна менструација.

Што значи кога крвариш, но не ти е менструацијата?
Ако крварите, но не во менструацијата, тоа може да биде предизвикано од неколку фактори. Некои причини поради кои може да крварите може да вклучуваат инфекција, основна здравствена состојба, лекови или хормонална нерамнотежа.

Најдобро е да водите евиденција за вашите симптоми и да контактирате со давател на здравствена заштита за преглед и сите потребни тестови.


Како лекарите дијагностицираат вагинално крварење?
Вашиот давател на здравствена заштита ќе ви постави прашања за вашите симптоми и здравствена историја. Тие ќе направат физички преглед и карличен преглед. Може да очекувате вашиот провајдер да постави некои од следниве прашања:

Кога започна крварењето?
Кога се јавува во однос на менструацијата?
Дали крварите за време на сексот?
Колку влошки натопувате дневно?
Колку долго ви трае менструацијата?
Колку време е помеѓу секој менструален циклус?
Какви лекови земате?
Дали сте имале неодамнешни процедури или операции?
Дали има шанси да си бремена?
Вашиот давател на услуги може да ги нарача следните тестови за да му помогне да ја пронајде причината за вашето вагинално крварење:

ПАП тест.
Уринализа.
Тестови за функционирање на тироидната жлезда.
Комплетна крвна слика (CBC).
Тест за бременост.
Ултразвук.
Магнетна резонанца (МРИ).
Хистероскопија.

Како се лекува вагинално крварење?
Третманот за вагинално крварење зависи од причината за крварењето, вашата возраст и дали сакате да забремените. Ако причината е хормоналната нерамнотежа, вашиот лекар може да препорача промени во животниот стил, како што се здрава исхрана, намалување на стресот и губење на тежината.

Во други случаи, потребни се лекови или операција за лекување на вагинално крварење.

Лекови за вагинално крварење
Хормонални методи за контрола на раѓање (апчиња, фластер или вагинален прстен): Овие форми на контрола на раѓање може да го намалат менструалниот проток и да помогнат менструацијата да стане поредовна.
Интраутерина направа (спирала): Одредени типови на спирала може да се користат и за контрола на раѓање и за минимизирање или запирање на крварењето.
Агонисти кои ослободуваат гонадотропин (лекови кои го намалуваат ослободувањето на гонадотропин, хормон кој ги стимулира вашите јајници): Се користат за запирање на менструалниот проток и намалување на големината на фиброидите.
Транексамична киселина: Се користи за запирање на прекумерното менструално крварење.
Нестероидни антиинфламаторни лекови (НСАИЛ) како што е ибупрофен: можат да помогнат во контролата на обилно крварење.
Антибиотици: Се користи кога крварењето е предизвикано од инфекција.
Хируршки третман за вагинално крварење
Ендометријална аблација: Ја уништува слузницата на вашата матка, што го намалува или запира крварењето. Разговарајте за оваа процедура со вашиот провајдер доколку сакате да забремените во иднина.
Дилатација и киретажа (D&C): стругање или вшмукување ткиво од вашата матка.
Емболизација на матката артерија: Се користи за лекување на фиброиди со блокирање на крвните садови во вашата матка што фиброидите ги користат за да растат.
Миомектомија: Ги отстранува фиброидите, но не и вашата матка.
Хистеректомија: отстранување на вашата матка. Може да се користи кога другите третмани не успеале или за лекување на рак на ендометриумот.
Хируршко отстранување на бенигни (неканцерозни) израстоци.

Што да направам за да спречам или избегнам вагинално крварење?
Неопходно е одредено вагинално крварење, како на пример со менструалниот период. Сепак, абнормалното вагинално крварење може да биде незгодно и негативно да влијае на вашиот живот. Најчесто, вагиналното крварење е надвор од ваша контрола и не е предизвикано од нешто што го правите погрешно.

Најдобро е да закажете состанок со вашиот давател на здравствена заштита за да разговарате за вашите симптоми. Разговарањето со нив за тоа кога се случува вашето крварење, како изгледа и како се чувствува може да им помогне да го откријат проблемот.

Кога вагинално крварење треба да се лекува од доктор?
Следниве симптоми на вагинално крварење треба да му се предочат на вашиот давател на здравствена заштита:

Промена во регуларноста на менструалниот циклус (забележително пократко или подолго време помеѓу циклусите од вообичаеното).
Забележлива промена во количината на крв за време на менструалниот циклус (или многу повеќе или многу помалку крварење од вообичаеното).
Крварење после сексуален однос.
Секое крварење (дури и мало количество) пред пубертетот или после менопаузата.
Крварење поврзано со туширање.
Крварење по започнување на нов лек или хормонски третман.
Крварење за време на бременоста (крварење што е повеќе од дамки).
Секое крварење придружено со силна болка (особено кога нема менструација).
Имате треска, чувствувате слабост или вртоглавица или имате болка во карличната област.