ВАЖНО Е ДА СЕ ЗНАЕ: Лукот може да биде и опасен и да предизвика крвавење

Ако спаѓате во оваа група НЕ го јадете никако!

Колку што е здрав, толку може да предизвика и здравствени проблеми. Ако сте на терапија, не би требало да консумирате лук без претходна консултација со лекар. Според бројни студии активното консумирање лук ги опушта крвните садови и го намалува крвниот притисок. Мошне е ефикасен во намалувањето на нивото на холестерол (ЛДЛ). Го зајакнува имунитетот и корисен е за лекување инфекции. Здрав е, има неверојатен вкус и лесно се комбинира со различни јадења.

Но колку што е здрав толку може и да предизвика здравствени проблеми кај следните групи луѓе:

  • Има природни антикоагулантни својства и не треба да се комбинира со лекови за антикоагулација – лекови кои се користат за лекување проблеми со циркулацијата (ја разредуваат крвта и со тоа го спречуваат создавањето на згрутчувања). Во спротивно може да дојде до крвавења.
  • Ако земате какви било лекови, не би требало да консумирате лук без претходна консултација со лекар.
  • Доколку имате проблеми со црниот дроб и сте на терапија, лукот може да ја намали ефикасноста.
  • Личностите со чувствителен стомак би требало да одбегнуваат лук затоа што е тежок за варење.
  • За време на бременост и доење лукот не е препорачлив.
  • Ако имате нормален или низок крвен притисок, не би требало да јадете лук секојдневно затоа што притисокот би може да се намали и тоа да доведе до компликации.