Ве чеша устата од овошје и зеленчук? Ова е причината

Овој синдром е почест кај адолесцентите и возрасните лица. Добра превенција претставува варење на овошјето и на зеленчукот.

Голем дел од овошјето и зеленчукот содржат белковини слични на поленот, па имуниот систем погрешно ги толкува. Станува збор за орален алергиски синдром (ОАС), а се јавува кај лицата кои се алергични на полен.

Храна која го предизвикува оралниот алергиски синдром се јаболките, сливите, праските, црешите, бадемите и морковот.

Симптомите кои траат од неколку минути со еден час, главно се појавуваат во усната шуплина при што се јавува чешање на усните, јазикот и грлото.

Овој синдром е почест кај адолесцентите и возрасните лица. Добра превенција претставува варење на овошјето и на зеленчукот.