ВНИМАНИЕ: Најчести симптоми на рак на хранопроводот се губење на тежината и отежнато голтање, но ниту овие четири знаци не смее да се игнорираат

Во зависност од тоа каде се наоѓа туморот, најчестиот начин на лекување на ракот на хранопроводник е со хируршки зафат.

Ракот на хранопроводникот е малигна болест која се појавува на ткивото на хранопроводот, цевчест орган низ кој храната и пијалаците минуваат од устата до желудникот.

Најчести симптоми на овој вид на карцином се губење на телесна тежина и отежнато голтање, но постојат и други можни симптоми, како:

  • Болка зад градната коска
  • Рапава кашлица
  • Лоша дигестија и жиговина
  • Јазол под површината на кожата

КОИ СЕ ПРИЧИНИТЕ ЗА РАК НА ХРАНОПРОВОДОТ

Цигарите и алкохолот може да го зголемат ризикот за развој на овој тип на рак. Состојбата наречена Баретов симптом, а  вклучува промена во клетките на слузницата на долниот дел на хранопроводот често предизвикана од рефлукс, исто така може да доведе до развој на рак на овој орган.

КОИ СЕ НАЈЧЕСТИТЕ ФОРМИ НА ОВОЈ РАК

Постојат два вообичаени типа на рак на хранопроводникот: планоцелуларен карцином и аденокарцином. Планоцелуларниот карцином се создава во клетките на слузницата што го ообвиткува хранопроводникот одвнатре и често се наоѓа во горниот дел на хранопроводот. Од друга страна, аденокарцином обично се јавува во долниот дел на хранопроводникот во близина на желудникот и тоа од жлездата Баретов езофагус (променета слузница на хранопроводот поради рефлуксна болест).

КАКО СЕ ЛЕКУВА

Овој тип на рак може да се лекува на повеќе начини

  • Со хируршка интервенција
  • Зрачење
  • Хемотерапија
  • Ласерска терапија
  • Електрокоагулација
  • Имунотерапија

Во зависност од тоа каде се наоѓа туморот, најчестиот начин за лекување на ракот на хранопроводникот е операција. Сепак, различни стадиуми на ракот  може да бараат и различни видови терапија, во зависност од тежината и агресивноста на болеста.