Жени – пијте јогурт, не јадете масни сирења! Еве зошто!

Дали знаете дека одделни млечни производи помагаат во превенцијата од рак на дојка?!

Едно неодамнешно истражување покажало како консумирањето на одделни млечни производи влијае на ризикот од рак на дојка. Имено, во склоп на истражувањето научниците ги проучувале податоците кои се однесуваат на периодот од 2003 до 2014 година и со кои биле опфатени 1 940 учеснички, а кои боледувале од рак на дојката и 1 237 учеснички без оваа болест.

Откако предвид биле земени сите фактори – како што се индексот на телесна маса, годините, менопаузалниот статус и позитивната семејна анамнеза, научниците утврдиле дека жените кои често јадат или пијат јогурт имаат за 39 отсто помали шанси да заболат од споменатата болест. Од друга страна, пак, оние припаднички на понежниот пол кои јадат многу полномасни сирења на тој начин го зголемуваат ризикот од рак на дојката за дури 53 отсто.

Заклучок – пијте јогурт, одбегнувајте полномасни сирења!