Зошто е добро да се јаде јапонското јаболко!?

Можеби сте пробале јапонско јаболко, на кое сега му доаѓа времето. Познато е колку ова овошје е здраво, а новите откритија укажуваат дека има значаен потенцијал во превенција од рак на дебелото црево.

Во традиционалната источна медицина јапонското јаболко (Diospyros kaki) се користи како средство против икање, кашлање, како и за олеснување на хроничниот бронхитис. Проучувајќи ги неговите фармаколошки својства се покажало дека има антиимфламаторни својства.

Истражувачите сакале да утврдат дали лековитите својства на јапонското јаболко делуваат во превенцијата од ракот на дебелото црево. Тие примениле  70 % етанолен екстракт од овошјето на неколку слоеви малигни клетки кај човечки рак на дебелото црево. Утврдиле дека етанолниот екстракт на јапонското јаболко успешно го спречил размножувањето на малигните клетки потиснувајќи ја супстанцата циклин Д1, за која е познато дека е регулатор на растот на клетките и игра клучна улога во развојот на туморот кога е пренагласен.

Заклучокот бил дека јапонското јаболко има забележливо антиканцерогено дејство.

Јапонското јаболко во целост е многу здраво, а еве уште и за што:

  • Го подобрува варењето;
  • Го подобрува метаболизмот;
  • Го јакне имунитетот;
  • Го намалува крвниот притисок;
  • Добро е за видот.