Зошто калиумот е важен за нас и која храна е најбогата со овој минерал

Дневната препорачана доза калиум за возрасните изнесува 3400 мг за мажите и 12600 за жените.

Калиумот е важен минерал кој во телото функционира како електролит и помага во регулирањето на течностите во организмот, учествува во испраќањето нервни исгнали и регулирање на мускулните контракции. Истражувањата покажале дека исхраната богата со калиум, а сиромашна со натриум го намалува крвниот притисок и го намалува ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар.

Дневната препорачана доза калиум за возрасните изнесува 3400 мг за мажите и 12600 за жените.

Еден од најдобрите извори на калиум се бананите (една средна банана содржи околу 422 мг), сувото овошје (суви кајсии – 380 мг на 30 г, суви сливи и суво грозје околу 220 мг на 30 г), авокадото, доматите (еден среден домат содржи околу 290 мг калиум), компирот и бататот, зелениот листест зеленчук, мешунките како што се леќата и гравот, млекото и јогуртот (чаша млеко содржи околу 350 мг, а јогуртот скоро 600 мг), како и морската риба (на пример, во 100 г скуша има 400 мг калиум).