Зошто после консумирањето на вакви производи веднаш трчате во тоалет?!

Без шеќер (Sugar-free) варијантите на слатки и не се баш безопасна опција за линијата и здравјето

Овие производи не содржат шеќер, но содржат вештачки засладувачи, заради што им недостасуваат голем број нутритиенти – место кои се полни со супстанци кои не се особено добри за вашиот организам. Имено, слатките без шеќер се засладени со цела лепеза алтернативи на шеќерот – вештачки засладувачи, шеќерни алкохоли, адитиви и слично.

Досега не се докажало дека која било од овие супстанци е поздрава од традиционалните слатки. Всушност некои од нив, на пример, вештачките засладувачи се поврзуваат со менување на микробиомот во цревата.

Од друга страна, шеќерните алкохоли можат да предизвикаат гасови, надуеност и дијареја, предупредуваат стручњаците.

 

Исто така, имајте на ум дека sugar-free не значи дека производот нема јаглехидрати, па калориите и мастите и понатаму остануваат калории и масти. Советот на стручњаците е ваквите производи да ги третирате како и регуларните слатки и да не се опуштате премногу кога станува збор за нивната консумација.