3Д анимација на царски рез

Опоравувањето по оваа операција е индивидуално, а обично трае од една до три недели. Операцијата трае од 20 до 40 минути.

Царскиот рез е една од најстарите операции од подрачјето на абдоминалната хирургија, а подразбира рачно вадење на бебето од матката која претходно е отворена со рез низ абдоминалниот ѕид. Односно за време на постапката се прави инцизија во абдоминалниот ѕид и утерусот, што впрочем и можете да го видите во ова видео.

Индикации за царски рез се сите оние состојби кои животно ги загрозуваат и мајката и детето, а вагиналното породување е невозможно поради низа причини, како ниска постелка која го поминува влезот на матката, привремено одлепување на постелката или попречна положба на детето… Анимацијата уште вклучува и информации за тоа што треба да се очекува пред, а што по зафатот, после кој жената останува во болница некаде околу 5 дена.