6 работи кои не треба да ги правите после оброк!

Речиси сите без исклучок после оброк сакаме да си прилегнеме или едноставно да се испружиме, но ова е огромна грешка која не треба да се прави, ама баш НИКОГАШ! И тоа не е се, постојат уште неколку опасни навики на кои дефинитивно треба да заборавите.

Според експертите ова се 6 навики кои се опасни и можат да ве изложат на сериозен здравствен ризик.

  1. Пушењето – оваа навика и онака е штетна, но цигара после оброк е 10 пати поубиствена! Според некои студии пушењето по оброк има ист ефект како да сте запалиле 10 цигари одеднаш.
  2. Не одете в кревет после оброк – омилена, но многу, многу штетна навика.
  3. Не одете под туш после јадење – почекајте барем половина час бидејќи во спротивно ќе ја нарушите дигестијата.
  4. Заборавете на чај – овој напиток е корисен, но не и после оброк. Во прашање ја доведувате апсорпцијата на железото.
  5. Овошјето јадете го пред, не после оброк – така е покорисно за организмот и здравјето воопшто!
  6. Одбегнувајте ладна вода после оброк! Причината е едноставна – ладната вода не и дозволува на храната да се свари правилно. Топлата вода е покорисна.